Nedavno objavljeno

Na 62. MESS-u predstava u kojoj vas neće zamoliti da isključite mobitel, naprotiv!

Internacionalni teatarski festival MESS svoju reputaciju izgradio je i po raznovrsnosti teatarskih žanrova i predstavama u kojima se često od publike očekuje aktivno učešće, gdje su moguća mnoga iznenađenja i improvizacije. Različiti, ali usko povezani fenomeni politike, kapitalizma i digitalizacije neizbježni su i u kulturnoumjetničkom izražaju. Ove godine na 62. MESS prvi put stiže koprodukcija Kipra, Njemačke, Švicarske i Japana, nagrađivana trupa SRSLYyours sa predstavama „Picture Perfect“ i „Ceremonija čaja“, dok iz Grčke stiže „Republika Baklava“ u produkciji Athens & Epidauros Festivala 2021.

„Picture Perfect“ propituje teatarski doživljaj povezujući tri glumca, jednog virtuelnog slugu i publiku u jedan scenski grupni chat u kojem troje glumaca pokušavaju ponoviti događaje sa čuvenih fotografija iz jedne velike arhive slika u namjeri da pojme svoje prisustvo i vezu sa svijetom. Režiser Achim Wieland na jedinstven način predstavio je fenomen digitalizacije 21. vijeka kao i spoj između digitalnog i realnog svijeta. Publika će imati priliku ne samo pratiti predstavu uživo već i putem slika i teksta na svojim digitalnim uređajima. Da bi se moglo prisustvovati predstavi potrebno je da svaki gledatelj prije predstave preuzme besplatnu aplikaciju Whatsapp te uz sebe ima svoj pametni telefon koji će koristiti kao uređaj za čitanje/gledanje na grupnom razgovoru za vrijeme trajanja predstave. Sve dalje upute gledatelji će dobiti na licu mjesta te je potrebno da dođu pola sata prije početka predstave. Predstava će se izvoditi na engleskom jeziku, 04. oktobra 2022. godine u Stolariji Narodnog pozorišta u Sarajevu u 18 sati i 22 sata.

U predstavi Ceremonija čaja, traži se odgovor na pitanje šta nas to motivira i kakve izbore pravimo živeći u kapitalističkom uređenju? Napredna društva žive i ostvaruju se kroz duboko ukorijenjene povijesne, kolonijalne infrastrukture i obrasce mišljenja ne obazirući se na sve veću i prisutniju eksploataciju svjetskih prirodnih resursa i ljudsku patnju. Kao uzor ljepote, gejša obučena da pokretom, pjesmom i plesom zavede svoje klijente, “goste” će povesti na jedno putovanje na kojem će se osvrnuti na savremene oblike zlostavljanja, dječiji rad, trgovinu ljudima, ropstvo te visoku cijenu koju plaćamo da bismo osjetili radost i zadovoljili svoju pohlepu. Predstava će biti izvedena 02. oktobra, 2022. godine u Sarajevskom ratnom teatru SARTR u dva termina – u 17 i 21 sat.

Iz Grčke, u režiji Anestisa Azasa stiže nam pseudodokumentarna teatarska predstava inspirirana historijskim događajima iz Grčkog rata za nezavisnost (1821) pod nazivom Republika Baklava. Radnja je smještena u moderni, digitalno uvezani svijet sadašnjosti te tragom niza fiktivnih, nadrealnih i komičnih situacija istražuje pitanja identiteta i političkog organiziranja kroz prizmu današnjice. Predstava će se odigrati 03. oktobra, 2022. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

Latest Posts

Raport

spot_img