Nedavno objavljeno

Uzmimo vremena za razumjeti šta je to high-end dizajn interijera

Izraz high-end je sinonim za najbolje od najboljeg. Odnosi se na vrhunske proizvode ili usluge, one koji su vrhunskog kvaliteta i uglavnom visokih cijena

Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera

Dizajn interijera na vrhunskom nivou više je od pukog postavljanja lustera i garnitura s uzorcima prema nečijem unaprijed zamišljenom uzorku. Kroz uređenje interijera na visokom nivou otkrivate vašu originalnost i autentičnost, koje se skrivaju u svima nama poput najsjajnijeg dijamanta. Jedinstveni dizajn je podloga za pokazivanje kreativnosti, inspiracije te istraživanja. Ove tri komponente temelj su za uređenje luksuznih interijera. Pomno birajući detalje pomaknut ćemo se od granica klasičnog dizajna, stoga prilagođeni dizajn ima svoju “težinu” kako u luksuznim stambenim tako i u poslovnim interijerima koji se kreiraju prema potrebama i ukusu klijenata. Kvalitetan dizajner interijera viziju svojih klijenata pretvara u stvarnost i ostvaruje originalni izgled, od namještaja po mjeri do podova i prozora po narudžbi, u kojem se svaki aspekt uklapa čineći savršenu cjelinu.

UDOBNOST JE KLJUČNA

Luksuz ne znači nužno skup dizajnerski namještaj, već život u udobnom, primamljivom i funkcionalnom okruženju koji odiše toplinom i blagostanjem. Nekada su luksuzno uređene interijere karakterizirale raskoš i ekstravagancija, međutim, današnje uređenje bazirano je na udobnosti i jednostavnosti.

ISKUSTVO

Zamislite kolekcionara umjetnina, pilota i strastvenog kuhara u jednoj prostoriji: svaki od njih imat će različite afinitete i svaki će na svoj način zamišljati svoje savršeno luksuzno okruženje. Ne postoji jedinstveni pristup koji bi svima odgovarao. To je posebno istaknuto u high-end sektoru gdje ljudi dizajn interijera prilagođavaju svom životnom stilu.

Nekome će luksuz u kojem će se osjećati opušteno i sretno predstavljati dnevni boravak s plišanim ili kožnim presvlakama, dok će drugima to biti vlastiti spa-centar u modernoj kupaonici okruženoj velikim staklenim stijenama, ili objedovanje pored golemog akvarija. Svaki od navedenih stilova je prihvatljiv ukoliko se osjećate opušteno boraveći u tako uređenim prostorijama.

MANJE JE VIŠE

Na dobrom ste putu kod uređenja interijera ukoliko uvažavate i kombinirate oblike, boje, teksture i proporcije. Neovisno o tome preferirate li klasičan ili ultramoderan stil uz pomoć sofisticiranih materijala i decentnih detalja, postići ćete luksuzni dojam. Iako luksuzni interijeri mogu biti prilično raskošni, nikad se ne prenaglašavaju. Na primjer, luksuz može biti baziran na tradicionalnom stilu na način da životni prostor obogatite muralima, zidnim dekorima boiserie, slojevitim zavjesama ili upečatljivim presvlakama na kauču.

Luksuzni dizajn interijera znači stvaranje prostora koji je promišljen i nije previše razmetljiv. Mnogi upadaju u zamku opremajući prostore skupim proizvodima i materijalima, međutim, važno je bazirati se samo na najnužnije elemente neovisno o finansijskim mogućnostima i budžetu. To vrijedi kako za namještaj tako i za sve ostalo u prostoriji. Prenatrpani prostori odvlače pozornost od biti i odaju dojam kaosa i nereda.

Vrhunski kvalitetan dizajn bira se pažljivo, tako da svaka stavka odaje dojam harmonije i pripadnosti.

Latest Posts

Raport

spot_img