Nedavno objavljeno

Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva izlaže na najvećoj muzejskoj konferenciji na svijetu

Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva sa izložbom Slušajte (Listen) u okviru generalne konferencije Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM 2022) u Pragu. Konferenciji u Češkoj prisustvuje blizu 4.000 muzejskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

Izložba je fokusirana na Ukrajinu, ali također predstavlja i materijale iz Bosne i Hercegovine, Afganistana, Iraka, Eritreje, Palestine, sa Kosova. Ovo je drugi put da je izložba Listen predstavljena ove godine u Evropi, nakon gostovanja u Vijeću Evrope u Strasbourgu u junu.

Pored izložbe, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović održao je prezentaciju o svrsi muzeja u okviru jedne od četiri plenarne sesije glavnog programa konferencije. Halilović je prezentirao rad Muzeja ratnog djetinjstva, te govorio o planiranoj i evoluirajućoj svrsi muzejskih institucija. U okviru panel diskusije nakon prezentacije, podvukao je i odgovornost muzeja da ne budu neutralni već istiniti kad govore o nepravdi.

Izložbu MRD u Pragu posjetila je i velika diplomatska delegacija organizovana od strane bh. ambasadorice u Češkoj, Martine Mlinarević Sopta. Pored ambasadorice BiH, u delegaciji su bili ambasadori i ambasadorice Tajlanda, Turske, Latvije, Afganistana, Malezije, Slovenije, Kosova, Brazila i Izraela u Češkoj.

Inače, pored 14 predstavnika Muzeja ratnog djetinjstva iz BiH i Ukrajine, na konferenciji u Pragu učestvuju i predstavnici Historijskog muzeja BiH, Muzeja Sarajeva, te Muzeja savremene umjetnosti iz Banja Luke.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img