Nedavno objavljeno

’Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival’’: U misiji postizanja klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine

Povodom posvećenosti Sarajevo Film Festivala misiji ‘’Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival’’ i zajedničkom djelovanju Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo s istim ciljem, danas je u kinu Meeting Point održana konferencija za medije. Cilj je do 30. Sarajevo Film Festivala postići Net Zero – nultu stopu onečišćenja, što znači čišći zrak za sve.

U aprilu ove godine Sarajevo je izabrano kao jedan od 100 gradova za Climate-Neutral and Smart Cities Mission / Misija klimatski neutralnih i pametnih gradova i kao jedan od 12 gradova iz te grupe koji nisu iz zemalja EU. Sarajevo će tako učestvovati u EU misiji za postizanje 100 klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine. U tom smislu Sarajevo Film Festival je već poduzeo niz aktivnosti.

Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala

“Kao odgovor na izazov ekstremnog zagađenja i globalnih klimatskih promjena, Sarajevo Film Festival već treću godinu za redom aktivno radi na smanjenju svog karbonskog otiska. Kao filmski festival imamo niz programskih aktivnosti u cilju povećanja ekološke osviještenosti: panel diskusije u kojima filmski profesionalci i savjetnici za zaštitu životne sredine zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom. Još prije smo pokrenuli ekološku inicijativu Green Festival s ciljem postizanja ‘net zero’ festivala do 2024. godine, odnosno do 30. Sarajevo Film Festivala, u okviru koje uvodimo ekološke mjere s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na životnu sredinu i podizanja svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja. Korištenjem električnih i hibridnih vozila na ovogodišnjem festivalu, imat ćemo za 50 posto manje emitiranje CO2. Naši gosti i publika do festivalskih lokacija moći će koristiti NextBike biclikla i električne romobile. Smanjili smo printani materijal, umjesto platičnih, akreditacije su od ove godine na recikliranom papiru. Planirano je i niz akcija za razvrstavanje otpada, a kao primjer prenamjene materijala su i stolice u Radićevoj ulici napravljene od plastike prikupljene tokom prošlogodišnjeg Festivala“, izjavio Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić naglasila je da grad Sarajevo podržava koncepte održive urbane mobilnosti, radi na uspostavljanju novih punionica za električne automobile. “Naša zajnička misija je da postanemo grad s nultom emisijom = nultom zagađenosti. Kreativni gradovi UNESCO-a, kao što je Sarajevo, posvećeni su podizanju svijesti o snažnoj ulozi kreativnosti i inovativnosti u izgradnji održivih gradova i doprinosu kreativnih gradova u provođenju UN-ove Agende održivog razvoja do 2030. godine. Sretni smo što nam je Sarajevo Film Festival pravi partner na tom putu”, izjavila je Karić.

Premijer Edin Forto

“Desetljeće prije našeg dolaska na dužnost bilo je sporadičnih pokušaja rješavanja problema zagađenja. Ipak, bojim se da podaci ne lažu, emisije štetnih gasova u Sarajevu postojano rastu godišnje 3 posto, što je povećalo onečišćenja od 30 posto za deset godina. Potrošnja dizela porasla je za 400 posto. Potrebna nam je temeljita strukturna reforma i zato je poziv da se pridružimo misiji ‘100 Net Zero City’ za nas najbolja mogućnost da se uhvatimo u koštac s problemom i učinimo naš grad “Ne malo čistijim i zelenijim, malo boljim u potrošnji goriva…” – nula emisije i nula zagađenja je cilj puta kojim idemo. Učešće u ovoj misiji Sarajevu je obezbjedilo potrebna novčana sredstva, izazov nije tehnologija, vrijeme ili novac, već promjena načina razmišljanja kod svih nas”, kazao je premijer Edin Forto.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Kroz Kreativnu Evropu, vodeći program za podršku kulturi, Evropska unija je ponosni partner Sarajevo Film Festivala. Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler, je rekao kako je veoma značajno da je Sarajevo dio napora za postizanje 100 klimatski neutralnih gradova što je ambiciozan cilj Evropske unije.

“Mnogo toga treba da bude urađeno kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2030. Dostizanje nulte stope onečišćenja je veliki izazov ali moguće ga je savladati uz mnogo malih koraka. Zaštita okoliša počinje od nas, i svi možemo doprinijeti smanjenju karbonskog otiska. Drago nam je da Sarajevo Film Festival namjerava napraviti ključne promjene i još jednom se pokazati kao lider i služiti kao primjer drugima. Sarajevo Film Festival je jedan od brendova ovog grada. Evropska unija će pomoći i vlastima u Sarajevu koje će izraditi akcioni plan za prilagodbu za građenje, energiju, transport i upravljanje otpadom. EU će pomoći u identificiranju konkretnih resursa i finansijske pomoći da pomogne u toj tranziciji”, rekao je Sattler.

Ove godine Sarajevo Film Festival ima tri tima za energetsku reviziju koji prikupljaju osnovne podatke čiji će rezultati pokazati koliko tačno energije trošimo u osnovnim aktivnostima.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

Latest Posts

Raport