Nedavno objavljeno

Pogled u budućnost: vivo objavljuje treći 6G izvještaj o uslugama, mogućnostima i tehnologijama koje obećavaju

Izvještaj predstavlja mogućnosti svijeta sa stotinama milijardi povezanih uređaja do 2030. godine

  • Novo područje mogućnosti: Integracija senzorike i komunikacije
  • Usluge povezivanja 6G mobilnih podataka poboljšat će kapacitet, brzinu prijenosa podataka, latenciju, pouzdanost
  • Fokus istraživanja na evoluciji višestrukih prijenosnika i prijemnika (engl. Multiple-Input Multiple-Output), rekonfigurabilnoj naprednoj površini i novim talasnim oblicima

Institut za istraživanje komunikacija kompanije vivo objavio je svoju treći izvještaj o 6G tehnologiji naziva “Izgradnja slobodno povezanog fizičkog i digitalno integrisanog svijeta: 6G usluge, mogućnosti i tehnologije koje obećavaju”. Izvještaj istražuje 6G okvire i tehnologije koje obećavaju, za koje stručnjaci kompanije vivo vjeruju da će oblikovati živote ljudi nakon 2030. godine. 6G usluge zahtijevaju potpuno novi dizajn arhitekture sistema, omogućujući uzajamno približavanje digitalnog i fizičkog svijeta i oblikujući našu budućnost.

Usluge i mogućnosti: stvaranje nove digitalne dimenzije

Izvještaj predviđa da će 6G omogućiti napredne komunikacijske, informacijske i konvergentne kompjuterske usluge, spajajući komunikaciju, obradu podataka i senzoriku u jedan sistem. Integrisana 6G mreža ne samo da će povezati ljude s ljudima, već će povezati i ljude sa mašinama i mašine sa mašinama, pomažući u stvaranju potpuno novog digitalnog sveta. Može se očekivati da će stotine milijardi uređaja biti povezane do 2030. godine.

6G će proširiti osnovne telekomunikacijske usluge kako bi se podržala potpuno nova iskustva, poput sveobuhvatne, međusobno pomiješane stvarne, holografske i multi-senzorne komunikacije. Usluge povezivanja 6G mobilnih podataka će nastaviti da se poboljšavaju u pogledu kapaciteta, brzine prenosa podataka, latencije, pouzdanosti i mnogih drugih aspekata i stoga će biti unaprijeđene nekoliko puta ili i više u poređenju sa 5G.

Obećavajuće tehnologije za istinsko sveprisutno povezivanje

Nove mrežne funkcije će biti predstavljene kao podrška novim 6G uslugama. Obzirom da će 6G međusobno povezati mobilne mreže i obradu podataka, te dovesti do interakcije podataka između domena i izvorne AI mreže, očito je da ova mreža zahtijeva potpuno novi dizajn arhitekture sistema.

Integracija senzorike i komunikacije predstavlja potpuno nove mogućnosti u bežičnim mobilnim mrežama – 6G osnovna vještačka inteligencija bi poboljšala efikasnost mreže i vazdušnog interfejsa, poboljšala fleksibilnost sistema i smanjila troškove. Uvođenje krajnje višeslojne obrade podataka je od suštinskog značaja za podršku inteligentnim i osnovnim informacionim uslugama. Komunikacija izuzetno male snage smanjuje barijeru pristupa terminalu, omogućujući zaista sveobuhvatnu povezanost. Trenutno su evolucija višestrukih prijenosnika i prijemnika (MIMO), tehnologija rekonfiguribilne inteligentne površine (RIS) i novi talasni oblici neka od uzbudljivih istraživačkih područja, koja utiru put ka efikasnijoj i fleksibilnijoj mreži, navodi se u izvještaju.

Osnovan 2016. godine, Institut za istraživanje komunikacija kompanije vivo fokusira se na istraživanje i standardizaciju 5G tehnologije. Institut je do danas podnio preko 8.000 5G prijedloga Projektu partnerstva treće generacije (3GPP), što je dovelo do odobrenja 15 tehničkih karakteristika i tri tehnička projekta.

Izvještaj kompanije vivo „Izgradnja slobodno povezanog fizičkog i digitalno integriranog svijeta: 6G usluge, mogućnosti i tehnologije koje obećavaju“ dostupna je za preuzimanje ovdje.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img