Nedavno objavljeno

Najveće izdanje OFF-a do sada: specijalne nagrade mladim glumcima Baler Hirinkssonu i zvijezdi Netflix serije „Elite“ Andre Lamogliji

Na press konferenciji 14.Omladinskog Film Festivala Sarajevo, održanoj danas u Goethe Institutu u Sarajevu, predstavljen je glavni ovogodišnji program, svi programski noviteti i lokacije te specijalni gosti Festivala.

U uvodom obraćanju direktor Festivala, Kenan Musić je istekao kako slijedi najveće i najbolje izdanje OFF-a ikada, ne krijući oduševljenje količinom podrške partnera i sponzora, koji su i omogućili ovakvo izdanje Festivala.

„Ovo će btii najveći OFF ikada. Sa četrdeset filmova, skoro 200 akreditovanih gostiju i 8000 posjetilaca koje očekujemo, pravimo Festival koji nije važan samo nama i našim gostima, nego i ovom gradu, kulturi, filmu, umjetnosti. Ugostit ćemo nagrađene glumce, reditelje, autore i najbolje od svega – nastavljamo tamo gdje smo stali 2019. godine, prije pandemije“.

Selektor festivala i direktor programa kratkog filma, reditelj Ado Hasanović je oduševljen brojem prijavljenih filmova te idejama, energijom i pričama mladih autora. Gledajući 200 filmova, od samog početka je, kako ističe, znao da će biti teško odabrati 14 najboljih za jednu i 5 za drugu selekciju.

„Ovogodišnji OFF donosi filmove i priče koje se tiču svih nas. Pričamo o ljubavi, solidarnosti, borbi sa prošlošću o temama koje nas se tiču o problemima koje želimo rješiti. Energija, posvećenost i pažnja kod mladih filmskih autora je nevjerojatna. Morate pogledati ove filmove, kako bi shvatili važnost kratke forme i važnost filmova mladih autora“.

U sklopu ovogodišnjeg OFF-a, projekcije će se održavati i na novoj kino lokaciji – Vils Summer Screen. Ovo je program koji se realizuje uz pokroviteljstvo Općine Novo Sarajevo u saradnji sa JU Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo. U sklopu Vils Summer Screen prikazat će se pet dugometražnih filmskih hitova, a posljednja dva dana Festivala na rasporedu su koncerti grupa SKROZ i S.A.R.S. Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Na kraju press konferencije, glavnu vijest za ovu godinu saopštio je Kenan Musić direktor Fetivla, kazavši kako će ovogodišnje specijalne nagrade za Best New Apperance i najbolji mladi glumac biti dodjljeni mladim glumačkim teen zvijezdama. Među gostima festivala biće Blear Hirinksson, mladi islandski glumac koji se na Festivalu predstavlja sa filmom „Heartstone“, a najveća senzacija svakako će biti Andre Lamoglia, kojem će biti uručena nagrada za Best New Apperance u petoj sezoni planetarno popularne Netflix serije ELITE. Inače, ELITE je jedna od najpopularnijih Netflix serija sa milionima gledalaca širom svijeta, a jedna je i od najpopularnijih serija u Bosni i Hercegovini. Lamoglia se u seriji pojavljuje petoj sezoni objavljenoj ove godine, a njegov lik oživljava u sezoni koja dolazi na proljeće 2023.godine. Lamoglia je pored Manu Riosa jedan od popularnijih likova seriji koji plijeni pažnju svjetske javnosti gdje god se pojavi sa milionskim broj pratilaca na društvenim mrežama.

Karte za komercijalne sadržaje Festivala će biti dostupne online od 12.7. a u box office centru ispred Narodnog pozorišta od 15.7. Kompletan program Festivala i raspored programa dostupni su od danas na zvaničnoj web stranici Festivala, www.omladinski.ba

Latest Posts

Raport

spot_img