Nedavno objavljeno

Pet godina strateškog partnerstva brazilskog farmaceutskog lidera EMS i Galenike

Nakon što je Galenika postala dio brazilske NC Grupe (Grupo NC, www.gruponc.net.br) krajem 2017. godine, kompanija bilježi konstantan rast u poslovanju. U okviru NC Grupe (Grupo NC), jednog od najvećih brazilskih poslovnih konglomerata,  posluje i EMS, najveća farmaceutska kompaniju u Brazilu i jedna od najvećih u cijeloj Latinskoj Americi.

Temelj akvizicije bilo je strateško partnerstvo, a kao rezultat toga brazilski farmaceutski lider EMS dobio je za partnera domaćeg farmaceutskog giganta s velikim potencijalom, dugom tradicijom, te vrlo jakim brendom kojem se vjeruje. S druge strane, Galenika je u kompaniji EMS dobila partnera koji predstavlja izvor za učinkovit transfer znanja i tehnologija proizvoda iz najnovije generacije generičkih lijekova.

EMS je vodeća farmaceutska kompanija u Brazilu, a osnovana je 1964. godine. Kompanija poseduje 4 proizvodne fabrike u Brazilu, gde se u jednoj od fabrika nalazi i Centar za istraživanje i razvoj, jedan od najmodernijih u Latinskoj Americi. EMS svoje proizvode izvozi u 55 zemalja, dok u Italiji posjeduje istraživačku laboratoriju MonteResearch. EMS je 16 uzastopnih godina na čelu brazilskog farmaceutskog tržišta. Snaga ovog brazilskog brenda je u stalnim ulaganjima u infrastrukturu i istraživanje, te u kontinuirano širenje linije proizvoda. Kao prva brazilska farmaceutska kompanija koja je počela izvoziti lijekove u Evropu, EMS definitivno reinventira farmaceutsko tržište i postavlja nove trendove. Kompanija proizvodi lijekove na recept, generičke lijekove, brendirane lijekove, te lijekove bez recepta (OTC), i lijekove za bolničke potrebe.

Galenika je decenijama prisutna na globalnoj farmaceutskoj sceni, a strateška saradnja sa EMS-om je doprinijela da se povjerenje potrošača i dobavljača dodatno učvrsti. Ključni pokretači poslovne vrijednosti Galenike su investicije, digitalizacija i modernizacija, proširenje portfolija proizvoda, kao i pružanje podrške zajednici u kojoj kompanija posluje. Za skoro pet godina postignut je napredak u svim aspektima poslovanja. Kada je završena akvizicija krajem 2017. godine, Galenika je bila četvrta kompanija po udjelu na farmaceutskom tržištu u Srbiji, a sada zauzima stabilnu drugu poziciju. Regionalno prisustvo Galenike također raste, i to je direktan rezultat nove vizije i promjene kursa poslovne strategije, a uporedo se širi prisustvo i na međunarodna tržišta.

Tokom 2021. godine u Bosni i Hercegovini, Galenika je ostvarila povećanje prodaje od 39% u odnosu na 2020., a registrovana su 4 nova proizvoda. Galenika u BiH je zabilježila rast 4 puta brže od samog farmaceutskog tržišta BiH, kao i skok za 4 mjesta po udjelu na tržištu. Rezultati za 2021. godinu pokazali su da je na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ostvareno povećanje prodaje za čak 33%, a Galenika je ostvarila i rast proizvodnje od 9% u odnosu na 2020. godinu.

Galenikini timovi stručnjaka iz raznih oblasti svakim danom se razvijaju i postaju veći, tako je u BIH tim udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Zaposleni u Galenici su u potpunosti posvećeni zdravlju, etičkom kodeksu i unaprjeđenju znanja, što su također vrijednosti koje njeguje i EMS čija je misija brinuti o ljudima i biti najbolji partner za stvaranje, usavršavanje, proizvodnju i ponudu inovativnih i pristupačnih proizvoda koji unaprjeđuju zdravlje i kvalitet života.

Galenikini planovi su vezani za dalji napredak istom dinamikom na svim tržištima regiona, ali i šire, jer je cilj postati regionalni lider. Svi poslovni parametri pokazali su uspjeh tokom proteklih pet godina što je dokaz kako su investicije, transfer znanja i tehnologije od strane kompanije EMS, pored timskog rada zaposlenih u Galenici i visokog kvaliteta proizvoda, dodatno doprinijeli održivom rastu i razvoju poslovanja Galenike koja širi svoju prisutnost, porfolio proizvoda, dok kompanija i dalje ostaje „Posvećena ljudima i vjerna zdravlju“.

Latest Posts

Raport

spot_img