Nedavno objavljeno

Kako se boriti protiv alergijskog rinitisa?

Proljeće je i sve što može cvjeta, i to je baš divno, kad ne bi bilo polenske alergije, odnosno alergijskog rinitisa. Kako se uspješno izboriti protiv ove neugodne pojave koja izaziva svrbež i kihanje, zapušenost nosa i sinusa, suzenje i crvenilo očiju?

Polenska alergija, alergijski rinitis ili, s obzirom da se javlja samo u određenom periodu, a ne tokom cijele godine, sezonski alergijski rinitis, napada mnoge od nas tokom proljeća. Znamo da i oni koji pate od alergija trebaju i moraju uživati u buđenju prirode, pa evo jednog praktičnog savjeta: mirisanje narcisa, pa čak i tulipana, može znatno pogoršati simptome. Miris polena jasmina, narcisa, gardenije ili zumbula najvjerovatnije će izazvati kihanje. Ukoliko volite mirisati cvijeće, postoji i ono koje kod većine alergičara neće izazvati reakciju, a to su: gladiole, zimzelen, begonija, bugenvilija, iris i orhideje.
Namirnice bogate vitaminom C pomažu kod začepljenih sinusa, zato konzumirajte grejpfrut, narandže, kelj, zeljasto povrće, brokule i prokulice. Istraživanja su pokazala da kvercetin – koji se nalazi u crnom i zelenom čaju, jabukama, crvenom luku i bobičastom voću – sprečava lučenje histamina, koji izaziva svrab, kihanje, curenje nosa i oči pune suza.
Sezonski alergijski rinitis je najčešći u životnoj dobi od 25. do 44. godine. Od SAR-a obolijevaju gotovo podjednako oba spola. Osobe koje pate od simptoma polenske alergije često su iscrpljene, lošijeg kvaliteta sna i slabije produktivnosti u obavljanju školskih i profesionalnih aktivnosti. Ukoliko simptomi dugo traju, može se javiti djelimični ili potpuni gubitak čula mirisa.
Pri udisanju polena drveća, trava i korova, aktivira se odbrambeni sistem našeg organizma i dolazi do oslobađanja supstanci, među kojima je najvažniji histamin, što pokreće niz zbivanja koja uzrokuju alergijsku reakciju u sluznici nosa. Kao rezultat tih zbivanja javljaju se simptomi od kojih su najčešći svrbež i kihanje, zapušenost nosa i sinusa, suzenje i crvenilo očiju. Kod najvećeg broja pacijenata, simptomi nosa i očiju javljaju se istovremeno, što komplicira svakodnevno funkcioniranje i obavljanje redovnih aktivnosti.

Samoliječenje

Neliječeni alergijski rinitis može uticati na funkciju susjednih organa, kao što su paranazalni sinusi i srednje uho, a može biti uzrok slabljenja osjećaja mirisa. Poremećaji koje alergijski rinitis izaziva na nosu i paranazalnim sinusima negativno se odražavaju na funkciju pluća i srca. Pored toga, ovo oboljenje često je povezano s bronhijalnom astmom i nosnim polipima.
Osnovni postupak u liječenju alergijskog rinitisa je izbjegavanje alergena. U vrijeme kada cvjetaju biljke koje izazivaju alergiju, potrebno je izbjegavati otvorene prostore, posebno kada puše vjetar. Od brojnih mjera samopomoći, osobama sklonim alergijskom rinitisu preporučuje se blagovremeno informiranje o prisustvu biljnog polena u zraku putem polenskog kalendara. Njegova svrha je obavijest o pojavi sezonskih inhalacijskih alergena što nam onda omogućava da aktivnosti prilagodimo i tako da što manje dolazimo u dodir s polenskim alergenima i na taj način spriječimo pojavu simptoma alergije na polen.
Lijekovi koji se najčešće primjenjuju u liječenju simptoma sezonskog alergijskog rinitisa su antihistaminici. Ovi lijekovi sprečavaju oslobađanje histamina i pokretanje alergijske reakcije.
Prednost novijih antihistaminika, gdje spada i Bosnalijekov Alerix® koji sadrži feksofenadin u dozi od 120 mg u film tabletama, jeste selektivnost, specifično djelovanje na ciljna mjesta, nepostojanje međudjelovanja s drugim lijekovima, hranom i pićima, manje učinaka na rad srca te nepostojanje sedativnog efekta. Alerix® se preporučuje kada se pojave simptomi sezonskog alergijskog rinitisa ili preventivno pola sata do sat vremena prije izlaganja alergenima. Alerix® se primjenjuje za olakšanje simptoma povezanih sa sezonskim alergijskim rinitisom: curenje i svrbež nosa, kihanje, svrbež i suzenje očiju, svrbež grla.
Alerix® odlikuje nekoliko prednosti koje poboljšavaju kvalitet života svake osobe koja pati od simptoma sezonskog alergijskog rinitisa: brzi početak djelovanja (unutar jednog sata od primjene lijeka), jednodnevno doziranje koje omogućava 24-satnu zaštitu od simptoma bez izazivanja pospanosti što je jako bitno za radno aktivno stanovništvo, minimalna incidenca nastanka nuspojava, bez utjecaja na sposobnost upravljanja motornim vozilima.
Antihistaminik Alerix® je optimalan izbor u samoliječenju sezonskog alergijskog rinitisa.

Gracija 423, juni 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img