Nedavno objavljeno

Stručnjaci iz mljekare Inmer napominju: Koliko detaljno čitamo deklaracije na mliječnim proizvodima?

Briga o vlastitom zdravlju i kvalitetnoj prehrani, osim što postaje sve veći životni trend, sa sobom donosi i višestruke blagodati za naš organizam. Koji god povod tome bio, zdrave prehrambene navike uvijek su pravi izbor, a kasnije se takvih navika trebamo neprekidno držati.

Ipak, koliko često zaista čitamo deklaracije na proizvodima i čitamo li ih uopšte? Stručnjaci tvrde da bismo sastav pojedinih proizvoda i njihove deklaracije trebali uvijek detaljno proučiti, posebno kada je riječ o mliječnim proizvodima.

„Svjedočimo povećanju količine mliječnih namirnica na tržištu, pa tako i na policama domaćih supermarketa. Ipak, sve je više i sličnih proizvoda, koji ne nastaju od mliječnih masnoća, već onih biljnih, a tada ih moramo drugačije deklarisati“, pojasnio je rukovodilac proizvodnje kompanije Lactalis BH, Edin Bahić. Dodaje kako se na policama supermarketa mogu pronaći razni proizvodi koji podsjećaju na sir, ali oni u svom sastavu to nisu.

Tako President Somborska tip feta sira jasno ističe pasterizovano ultrafiltrirano mlijeko kao jedan od glavnih sastojaka koji ga, uostalom, i čine tipom feta sira, odnosno razlikuje od ostalih proizvoda koji to ne mogu biti. Svi drugi proizvodi, nastali od biljnih masnoća, moraju biti i jasno deklarisani kao takvi.

Kako biste uvijek bili sigurni da kupujete pravi tip feta sira, potrebno je detaljno pročitati deklaraciju i provjeriti radi li se o mliječnim ili biljnim masnoćama jer upravo one čine razliku.

Latest Posts

Raport

spot_img