Nedavno objavljeno

CINDY CRAWFORD: Kako sam postala supermodel

Jedna od supermodela 90-ih koji su obilježili modnu eru, Cindy Crawford, koja će u februaru napuniti pedeset godina, i dalje je prisutna u modnoj industriji. Želeći proslaviti tu činjenicu, odlučila se na izdavanje knjige koja bi trebala biti svojevrsna hronika njenog života

Priredila: Elma Tahirović
Snimci: Sipa Press i AG

Cindy Crawford jedna je od najpoznatijih američkih ljepotica 20. vijeka. Njen čuveni mladež iznad usana inspirirao je mnoge tinejdžerice širom svijeta, koje su ga olovkama za oči docrtavale na svojim licima. Obline koje i danas krase njeno tijelo konačno su u magazinima kao što je Vogue počele promovirati atletski izgled tijela. A ulogom voditeljice MTV serijala House of Style uvela je modu u svijet pop-kulture.
Kao supermodel 80-ih i 90-ih smiješila se sa stotina naslovnih strana, na kojima je sarađivala sa najpoznatijim fotografima svijeta (među kojima su Helmut Newton, Richard Avedon, Irving Penn i Herb Ritts), reklamirala je Pepsi Super Bowl, kao i bila dijelom čuvenog videospota Georgea Michaela – Freedom. Prince je jednu od svojih pjesama nazvao njenim imenom, a radila je za najbolje modne kuće u svijetu, utirući put ka modelu koji će postati sam svoj brend, te će potom snimiti nekoliko videa sa fitnes-vježbama, te plasirati kolekciju namještaja (Cindy Crawford Home) i liniju za njegu kože (Meaningful Beauty). Sve je to uspjela bez ijednog skandala, ostavši čvrsto na zemlji, kako i dolikuje djevojci iz gradića DeKalb u Illinoisu.

Meta izrugivanja

Danas je Cindy Crawford više mama iz Malibua nego megamodel (iako se nedavno pojavila u spotu Taylor Swift Bad Blood). Ugodnije se osjeća u farmerkama, bluzi, visokim potpeticama, sa vrlo malo šminke, nego u haute couture kreacijama. Već 17 godina je u braku sa biznismenom i bivšim modelom Randeom Gerberom, koji vodi nekoliko noćnih klubova. Imaju dvoje djece koja im nevjerovatno sliče, i koja su krenula njihovim, modnim stopama. Presley ima 16, a Kaia je trećeg septembra napunila 14 godina; nedavno je potpisala ugovor sa modnom agencijom IMG Models, te se već pojavila u magazinima Vogue i CR Fashion Book, u kojem je pozirala zajedno s bratom.
Dvadesetog februara Cindy Crawford napunit će 50 godina, a to je odlučila proslaviti knjigom Becoming (izdavač Rizzoli). Knjiga je puna prelijepih fotografija, ali nije riječ samo o projektu urađenom iz taštine. U knjizi se govori i o tome kako je vremenom zavoljela čuveni mladež, te kako se osjećala dok je pozirala naga, ali i o mnogo čemu drugom.
Knjiga je zbirka 150 fotografija koje su obilježile skoro 30-godišnju karijeru, ali tu su i neke nikada ranije objavljene fotografije iz privatne arhive, kao i priče o njenom profesionalnom i privatnom razvoju. Tematski je pokriveno gotovo sve, od djetinjstva do života u uspavanom gradiću DeKalbu, nepodnošljivom gubitku mlađeg brata Jeffa, koji je umro od leukemije kada su mu bile samo tri godine, kao i njeno mišljenje o sveopćoj opsjednutosti mladošću, ali su pokrivene i teme poput braka i majčinstva.

A znate li čime se bavila prije nego je ušla u svijet mode? Istina je da je tokom ljeta radila kao beračica na poljima kukuruza, ali modni skauti je nisu baš tu otkrili, uprkos tome što legenda kaže da je bilo tako. (Umjesto toga, otkrio ju je fotograf lokalnih novina, čija je fotografija na kojoj je bila upravo Cindy privukla pozitivne komentare.) Teško je povjerovati da se čak i budućem supermodelu neko mogao podrugivati, ali bilo je tako. Nakon što se pojavila u lokalnom tržnom centru, gdje je mislila da će prvi put nastupiti kao model, duboko se razočarala jer se nekoliko zlobnih djevojaka iz iste škole htjelo grubo našaliti s njom. Potom odlazi na Northwestern University kako bi studirala hemijski inžinjering, ali studij napušta već nakon prvog semestra, te započinje karijeru modela. Tome je uvijek pristupala kao pravom poslu. “To je ono što radim, a ne ono što jesam”, napisala je u knjizi, iz koje donosimo nekoliko odlomaka.

O NESIGURNOSTI: “Kultura smo koja donosi brze odluke o nekome, bazirane na tome kako neko sebe predstavlja. Kao model, znam da nije uvijek sve pozitivno. Kada sam napustila školovanje da bih se ozbiljnije posvetila modelingu, shvatila sam da ljudi podrazumijevaju da sam glupa jer sam model, što je bilo veoma teško. Ali sam usput shvatila da je to govorilo više o njima nego o meni. Problem sam prevazišla i uvidjela da ne trebam uokolo hodati s knjigom Dostojevskog kako bih dokazala da sam pametna.”

O PRONALAŽENJU SAMOPOUZDANJA: “Ako ste u godinama u kojima sam ja sada, nadam se da imate samopouzdanja. Kažem ‘nadam se’, jer je to ono čemu svi težimo. Ali ja sam majka 13-godišnje kćerke koja kaže: ‘Mrzim svoje obrve, mrzim svoju kosu.’ I ja sam bila u tom uzrastu, i mrzila sam svoje obrve, kosu i mladež. Mladež je bilo nešto zbog čega su me zadirkivali i čega sam se stidjela, a što me je razlikovalo od drugih. Tu različitost morate prihvatiti. Moja kćerka, Kaia, nije naslijedila mladež, ali moj sin, Presley, jeste, i htio ga je ukloniti. Odvela sam ga kod ljekara koji mu je rekao isto što i meni moja majka: ‘Imat ćeš ožiljak.’ To je bilo dobro, jer je tada sam donio odluku da ga ne želi ukloniti.”

O IDEALU LJEPOTE: “Volim činjenicu što sam imala svojevrsni zaštitni znak ljepote, kao i to što sam postala simbol ljepote koji je ženama pomogao da prihvate svoju različitost. Kao i to što imam smeđu kosu i oči, a ne plavu kosu i plave oči. Generacija prije mene, koju su činile Kelly Emberg i Christie Brinkley, bila je plava, osunčanog tena, poput djevojaka koje viđamo u Sports Illustratedu. Moja generacija, koju čine Christy Turlington, Linda Evangelista i Naomi Campbell, sve smo izgledale drugačije. Pomogle smo da se ideal ljepote proširi.”

O VISOKOJ MODI: “Imala sam čast nositi je, tako da za njom nisam žudila. Volim lijepe stvari, a Azzedine Alaïa nas je običavao plaćati u garderobi, tako da i danas nosim odličnu Alaïa kožnu jaknu, a Kaia jedva čeka da dovoljno poraste i obuče je. Međutim, nisam kolekcionar niti konzument takvih stvari. Neke žene se dotjeraju i našminkaju samo jednom u životu – na dan vjenčanja. Ali ja na svom vjenčanju nisam željela biti našminkana, jer sam se zbog posla dotjerivala svaki dan.”

O PODIZANJU DJECE: “Još uvijek učim. Ali ono što znam jeste da nas djeca posmatraju. Iako sam i danas ponekad nesigurna, želim im biti dobar primjer, pa čak to nekada i odglumim.”

O DJECI U SVIJETU MODE: “Kada su bili mali, imali su normalno djetinjstvo. Ali činjenica je da postoje paparazzi i da je pomalo čudno kada vas trogodišnje dijete pita zašto nas neki čovjek fotografiše. Nikada nisam imala zaista dobar odgovor. Mislim da je zbog Instagrama danas svaka djevojka sama sebi model. Pa čak i da sam rekla ne modelingu, Kaia bi se time i dalje bavila pozirajući za prijatelje na Instagramu. Nisam joj rekla: ‘Preseli se u New York, tamo se vodi glavni posao’, ali zašto da ne ukoliko joj se ukaže prilika da snima s nekim kao što su Bruce Weber ili Steven Meisel, koji će za njenu generaciju biti legende kao što su za mene bili Avedon i Penn.”

O POZIRANJU BEZ ODJEĆE “Prošle sam godine pozirala fotografima Mertu Alasu i Marcusu Piggottu za magazin W, gdje sam bila gotovo naga. Problem koji imam sada su moj muž i sin. Čak i kada moja kćerka postavi nešto na Instagram, i kada mislim da izgleda pristojno, sin obično kaže: ‘Da li si vidjela šta je Kaia postavila?’ Kažem mu da mislim kako je to u redu. Ali mi on onda odgovori: ‘Ma ti si pozirala za Playboy!’ U smislu kao da me ne treba ni pitati. Za mene lično, to i nije velika stvar, ali kada je moja porodica u pitanju, onda slika izgleda potpuno drugačije.”

O 50. ROĐENDANU: “Sretna sam, volim svoj život, ali ne volim rođendane. Svi me pitaju šta pripremam za 50. rođendan? Pišem knjigu. Moj suprug je oduvijek pravio planove za moj rođendan, a na kraju ih otkažemo i večeramo kod kuće s djecom, kada nam pripremim pečeni krompir i kavijar. Pa ipak, ne znam. Izgleda strašnije nego što jeste. To sam mislila i kada sam navršila 40. Sada se i to konačno dešava, uskoro će proći i imat ću 50. Osjećat ću se isto, osjećat ću se odlično. Ali, zastrašujuće je. Veliki je to broj, naročito za žene. Ne možete se više pretvarati da ste djevojka. Iznutra se možete tako osjećati, ali morate prihvatiti sebe, sa svim svojim manama.”

O BUDUĆNOSTI: “I dalje se osjećam kao model, jer kada radim na snimanju za vlastitu liniju namještaja, i to je modeling. Doduše, nešto drugačiji. Sljedeće poglavlje je posao na kojem trenutno radim… Također, volim raditi s drugim ljudima. Na početku karijere, kada sam bila isključivo model, rekli bi mi “obuci to i to” i ja to uradim. Onda sam razvila vlastiti posao, a sada volim partnerstva, volim biti uključena u projekte koji su manje egocentrični, ali i dalje zanimljivi, te da im mogu dodati nešto od ličnog iskustva, jer s godinama zaista naučite mnogo. Osim toga, djeca će otići od nas prije nego toga budemo svjesni, pa se narednih pet godina želim fokusirati na njih.”

Gracija 274, 9.10.2015.

Latest Posts

Raport

spot_img