Kafa smanjuje rizik za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest

Nedavno objavljeno

Nalazi kanadskih naučnika s Instituta za istraživanje Krembil povezuju sastojke kafe sa smanjenim rizikom za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest. Testiranja su pokazala kako su se ključnim faktorima pokazali spojevi fenilindani koji nastaju prženjem zrnaca kafe. Fenilindani su u laboratorijskim eksperimentima vrlo efikasno onemogućavali stvaranje naslaga proteina koje u mozgu osoba s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću imaju toksičan utjecaj na ćelije.

Pročitaj još
Related

Opet o vinu

Čaša vina može spriječiti pojavu karijesa i upalu desni...

Cimet za dijabetičare

Dodatak cimeta hrani može usporiti pražnjenje želuca i na...

Pretjeranim radom u menopauzu

Previše posla može uzrokovati prerani ulazak u menopauzu, tvrde...

Ljekovita moć jagoda

Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak...