Nalazi kanadskih naučnika s Instituta za istraživanje Krembil povezuju sastojke kafe sa smanjenim rizikom za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest. Testiranja su pokazala kako su se ključnim faktorima pokazali spojevi fenilindani koji nastaju prženjem zrnaca kafe. Fenilindani su u laboratorijskim eksperimentima vrlo efikasno onemogućavali stvaranje naslaga proteina koje u mozgu osoba s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću imaju toksičan utjecaj na ćelije.

Kafa smanjuje rizik za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest
Prethodni članakMeđunarodni je dan zagrljaja
Naredni članakNapravite sami maskarpone sir za 10 minuta
Pročitaj jošRelated
Zdravlje
Cimet za dijabetičare
admensur -
Dodatak cimeta hrani može usporiti pražnjenje želuca i na...
Zdravlje
Pretjeranim radom u menopauzu
admensur -
Previše posla može uzrokovati prerani ulazak u menopauzu, tvrde...
Zdravlje
Ljekovita moć jagoda
admensur -
Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak...