Nedavno objavljeno

Škola trčanja postala Sarajevo Running Club i prima nove polaznike

Nakon decenije postojanja, Škola trčanja Klix koja je iznjedrila veliku zajednicu trkača u Sarajevu, prerasla je u prvi rekreativni trkački klub u gradu – Sarajevo Running Club (SRC).

SRC je ponosni klub Udruženja “Marathon” Sarajevo koji okuplja trkače, šetače i sve ljude koji žele malim koracima ostvariti velike promjene.

Sa ciljem da pomogne polaznicima da steknu zdrave životne navike i unaprijede kvalitet života uz podršku iskusnih trenera, a trkačima rekreativcima da poboljšaju lične rezultate, SRC predstavlja jedinstvenu priliku za stvaranje novih poznanstava kroz grupne treninge i organizovana putovanja na utrke u regionu i u BiH.

Riječima  Selme Kukić, predstavnice Udruženja “Marathon” i jedne od trenerica Sarajevo Running Club-a: “SRC nije takmičarski klub, već isključivo rekreativni. Zajedno treniramo, putujemo, trčimo, učimo, zabavljamo se i razvijamo. Svaki istrčani kilometar polaznika, bio on prvi, najbrži ili najljepši, predstavljat će uspjeh svih nas – uspjeh kluba.”

Sezonski treninzi počet će 1. februara 2022. godine, a polaznici mogu odabrati da budu dio jedne  od tri grupe ovisno o ranijim iskustvima s trčanjem ili drugim fizičkim aktivnostima:

  • Ready (za sve koji prvi put počinju trčati)
  • Steady (za sve koji mogu trčati 15 minuta bez stajanja)
  • Go! (za sve koji mogu trčati 30 minuta bez stajanja)

Treninzi će se održavati tri puta sedmično (utorkom u 18.00h i nedjeljom u 9.00h trening trčanja te četvrtkom u 19:15h trening snage), a jednom mjesečno bit će organizovane radionice vezano za trčanje, uključujući teme mentalnog treninga, ishrane i sl.

Jedna od novina koje SRC uvodi u odnosu na dosadašnju školu trčanja jesu treninzi snage koji će se raditi sa polaznicima kako bi bili spremniji za trkačke izazove koji ih čekaju u toplijem dijelu godine.

“Tokom prethodnih godina stekli smo veliko iskustvo u radu sa trkačima i zaključili smo da su motivacija i želja za radom veliki, ali da početak ili nastavak bavljenja sportom najčešće spriječe povrede, nastale zbog nagle aktivacije ili kao posljedica povreda iz prošlosti. Svi budući članovi SRC – a će u prvih mjesec dana aktivno raditi na vježbama prevencije povreda i vježbama snage, kako bi sve navedeno mogli iskoristiti i pretočiti u zdravo trčanje. “- rekla je Kukić te dodatno naglasila: “Pored fizičkog treninga, za bavljenje trčanjem jednako je važan način razmišljanja i osjećanja. U SRC-u ćemo se baviti mentalnim jednako kao i fizičkim treningom sa ciljem da uspijemo u trkačkim ciljevima, ali prije svega da bismo se jednostavno dobro osjećali i uživali u cijelom procesu.”

Detaljne informacije o trenerima, programu treninga i formular za prijave, mogu se naći  na web stranici www.sarajevomarathon.ba, a svi zainteresovani su dobrodošli na info sesiju koju će Udruženje “Marathon” održati 25.01. u 18:00h, u prostorijama HUB387 (Maglajska 1, Sarajevo).

Latest Posts

Raport

spot_img