Nedavno objavljeno

Samsung lansirao Home Hub, centralni uređaj za upravljanje pametnim domom

Najnoviji uređaj dolazi u obliku praktičnog tableta, a pokreće ga SmartThings aplikacija te umjetna inteligencija za personalizirano i povezano korisničko iskustvo doma

Kompanija Samsung Electronics je na međunarodnom sajmu CES 2022 predstavila Samsung Home Hub, novi sistem za upravljanje kućanskim uređajima putem jednog inovativnog ekrana na dodir u obliku 8,4-inčnog tableta s postoljem. Novi Home Hub omogućava brzi pristup povezanim kućnim uređajima i uslugama na personalizirani način, a donosi poboljšani nivo povezanosti, kao i implementaciju umjetne inteligencije te mogućnosti aplikacije SmartThings za automatsko stvaranje rješenja u pametnom domu. Pomoću Home Hub uređaja cijela porodica može efikasnije rješavati i kućanske poslove pomoću intuitivnog interfejsa kojem svako može pristupiti. Zbog svoje inovativnosti, Samsung Home Hub je dobitnik CES Nagrade za inovativnost (Innovation Award) još prije održanog sajma.

“Samsung Home Hub donosi povezanost unutar pametnog doma kao nikada dosad, čime svakodnevni život postaje jednostavniji. Home hub za korisnike nudi personalizirano iskustvo pamteći preferencije i postavke kućanskih uređaja u pametnom domu, dok intuitivni interfejs omogućava svakom članu kućanstva da svoje liste kućanskih poslova obavlja brzo i efikasno”, izjavila je Hyesoon Yang, potpredsjednica i direktorica odjeljenja za korisničko iskustvo sektora za kućanske aparate Samsung Electronics.

Široka povezanost

Samsung Home Hub donosi funkcije koje korisnicima omogućavaju ne samo upravljanje kućanskim uređajima unutar pametnog doma, nego i dnevne rutine te popisa kućanskih poslova koje članovi kućanstva trebaju obaviti. Home Hub može se povezati s bilo kojim uređajem unutar SmartThings ekosistema, uključujući pametne kućanske uređaje koje je proizveo Samsung. Najavljene su i dodatne mogućnosti povezivanja s ostalim uređajima pametnog doma, poput upravljanja svjetlima ili sistemom zaključavanja vrata.

Personalizirano iskustvo

Prvi put dosad, Samsung Home Hub donosi oblik korisničkog interfejsa koji pomoću umjetne inteligencije te SmartThings aplikacije pruža ujedinjeno upravljanje cijelim pametnim domom u jednom praktičnom uređaju poput tableta. Kategorije softverskih usluga koje donosi SmartThings uključuju rješenja za kuhanje, brigu za odjeću, kućne ljubimce, zrak, energiju te tzv. Home Care Wizard za brigu o cjelokupnom domu. Korisnik može upravljati interfejsom glasovnim naredbama pomoću glasovnog asistenta Bixby, gdje kvalitetan sistem mikrofona omogućava davanje naredbi na veće udaljenosti unutar doma.

Recimo, korisnik može iskoristiti mogućnosti aplikacije tokom kuhanja za planiranje i kupovinu sastojaka te pripremu obroka pomoću™Family Hub usluge. Kada je vrijeme za pranje odjeće, Home Hub se može povezati sa Samsung Bespoke mašinama i sušilicama za veš za automatsko postavljanje programa pranja, ne samo ovisno o korisnikovim preferencijama, nego i vanjskim uvjetima. Isto tako, pomoću pametne kamere na Bespoke Jet Bot AI+ robotskom usisivaču korisnik može provjeriti što trenutno radi kućni ljubimac te pomoću SmartThings usluga prilagoditi uvjete u domu poput klimatizacije kako bi mu boravak bio ugodniji. Dodatno, pomoću Home Huba klimatizacija doma odvija se posve automatizirano prema kontinuirano analiziranim uvjetima, a korisnik može i optimizirati svoju potrošnju energije zahvaljujući analizi korištenja koja uključuje dodatne opcije za uštedu energije. Ono što svakako treba istaknuti su i mogućnost SmartThings Home Care Wizard usluge koja kontinuirano provjerava stanje kućanskih uređaja te obavještava korisnika o potencijalnim kvarovima, potrebnoj zamjeni dijelova te koracima koje je potrebno poduzeti.

Održivost kao dio pametnog doma

U sklopu CES 2022 sajma, Samsung je kao kompanija najavila ubrzanje razvoja održivih rješenja na području kućanskih uređaja. U tom pogledu, Samsung je najavio i saradnju s kompanijama poput američke kompanije za odjeću Patagonia kako bi se smanjio utjecaj mikroplastike na okoliš, kao i s firmom Q CELLS koja je rezultirala Zero Energy Home Integration karakteristikom unutar SmartThings aplikacije, koja omogućava upravljanje energijom dobijenom iz solarnih panela. Osim toga, Samsung je najavio povećanje udjela reciklirane plastike u proizvodnji kućanskih uređaja s trenutnih 5 na 30% u 2024. godini. U perspektivi, to predstavlja povećanje s 25.000 tona korištene reciklirane plastike na 158.000. Dodatno, Samsung je razvio i posebnu polipropilensku recikliranu plastiku za bubnjeve svojih veš mašina koja je mnogo izdržljivija nego prije, a najavljeno je i proširenje programa poznatih ekoloških pakovanja i na druge kućanske uređaje.

Za kraj, Samsung je najavio i svoje pridruživanje Savezu za kućno povezivanje (HCA – Home Connectivity Alliance) s ostalim vodećim proizvođačima na području rješenja za pametni dom, čiji je cilj promocija interoperabilnosti te veće sigurnosti.

Samsung Home Hub bit će globalno dostupan nakon službenog lansiranja na korejskom tržištu u martu.

Latest Posts

Raport

spot_img