NaslovnicaRECEPTIRuska salata

Ruska salata

Originalnu Rusku salatu kreirao je Lucien Olivier, sredinom 19. stoljeća. Recept je godinama čuvan kao tajna, ali kada je navodno pomoćni kuhar ukrao recept, od  tada je postala neizostavna u svim svečanim i blagdanskim prilikama.

Sastojci:

8 većih krompira
8 mrkvi
8 jaja
1 tegla kiselih krastavaca (neto krastavaca bude 350-500g)
tegla majoneze (oko 650 ml, 630 g)
pola kg graška
pola kg kuhanih pilećih prsa, šunke
1 kašika soli

Priprema:

Krompir i mrkvu dobro oprati.

Saviti u lonac  s vodom, dodati pola kašike soli. Neka se kuha 1 sat, ocijediti iz vode i pustiti da se hladi.

Odvojeno (budući da se kraće kuha) skuhati grašak, te cijela jaja. Pustiti da se i to hladi. Ovo dvoje kuhati oko 10 min nakon što proključa voda.

Krompir, mrkvu i jaja treba oguliti, izrezati na kockice, veličine po želji, dodati grašak, krastavce i šunku koju smo također izrezali na kocke, dodati majonezu i sve zajedno dobro izmiješati.