Nedavno objavljeno

RAZGLEDNICA IZ NJEMAČKE: Jedan dan u Kölnu

Kako provesti 24 sata u Kölnu, četvrtom najvećem i jednom od najstarijih gradova u Njemačkoj? Evo prijedoga: u čuvenoj Kelnskoj katedrali, diveći se umjetničkim zbirkama Moneta, Renoira, Van Gogha, Cezannea..., ali i probajući slastice u čuvenom Muzeju čokolade

Napisala Belma Pećanin

Mnogo volim putovati i kad god imam priliku za promjenu ulice, grada, države, iskoristim je. Zadnjih godinu i po putovanja su svedena na minimum, pa sam se s velikim uzbuđenjem ukrcala u avion koji me je vodio ka Kölnu, četvrtom najvećem i jednom od najstarijih gradova u Njemačkoj, smještenom u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Kelnska katedrala

Mnogima od nas asocijacija na Köln je njegova čuvena katedrala građena u gotičkom stilu od 1248. pa sve do 1880., dio UNESCO-ve svjetske baštine. Poznati spomenik njemačkog kršćanstva i gotičke arhitekture uvijek je prvi na listi svih priča o ovom gradu, a među prvima je na listi turističkih atrakcija Njemačke: spada u jedno od najvećih i najljepših zdanja u Evropi. Pogled iz podnožja na katedralu me je jednostavno ostavio bez daha.
U vremenima prije koronavirusa, ovaj arhitektonski biser Njemačke dnevno bi u prosjeku posjetilo oko 20.000 ljudi, a danas, zbog epidemiološke situacije, posjetu prethodno morate zakazati na samom ulasku u Katedralu. Bit ćete impresionirani, kao što sam i ja bila, preplavljena osjećajem divljenja prema onima koji su učestvovali u gradnji ove veličanstvene građevine.

Muzej čokolade

Kad sam završila s obilaskom katedrale našla sam se na, doslovce, najslađem mjestu u Kölnu i jednom od najposjećenijih muzeja s više od 600.000 posjeta godišnje: Muzeju čokolade.
U njemu možete saznati sve o procesu pravljenja ove omiljene poslastice, njenu historiju i zanimljive anegdote, ali i učestvovati u testiranju ili radionicama čokolade. Nisam propustila ni spektakularnu čokoladnu fontanu (nemojte ni vi) – umjetničku skulpturu iz koje se možete poslužiti toplom tečnom čokoladom, a koja je dizajnirana specijalno za potrebe muzeja.

Van Gogh i Monet

Moj put se nastavio posjetama muzejima Wallraf-Richartz i Ludwig – koji se mogu pohvaliti izuzetnim kolekcijama. U prvom sam pronašla najfinije kolekcije slika iz perioda od 13. do 20. vijeka i fantastične primjerke Maneta, Moneta, Renoira, Pissarroa, Sisleya, Van Gogha, Cezannea, Gauguina… dok se u Muzeju Ludwig nalazi najopširnija kolekcija pop arta i moderne umjetnosti, kao i velika zbirka posvećena Picassu, treća po veličini na svijetu, kao i ruskoj avangardi.
I magični dan u Kölnu, prepun utisaka i susreta s umjetničkim djelima, arhitektonskim čudima i slasticama, završen je. Jedva čekam novi susret.

Gracija 418, decembar 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img