Nedavno objavljeno

Njihova godina: NADINE MIČIĆ, ASJA KRSMANOVIĆ, MATEA MAVRAK I ANA TIKVIĆ

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2021. godine ističemo ličnosti koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog, i to zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti, te stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2021. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: rediteljica Jasmila Žbanić, producent Damir Ibrahimović, ekološki aktivista Robert Oroz, pokretačice inicijative “Nisam tražila”: Nadine Mičić, Matea Mavrak, Ana Tikvić i Asja Krsmanović, profesor informatike Anes Hadžiomerović, inovatorica Katarina Ponjavić, glumac i reditelj lutkarstva Mario Drmać, košarkašica Nikolina Džebo te zaljubljenik u planine i autor Zehrudin Isaković

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Nakon što je beogradska glumica Milena Radulović optužila za silovanje profesora glume i reditelja Miroslava Aleksića, iz Sarajeva je krenuo regionalni MeToo pokret, koji je povezao hiljade žena iz cijele regije.
Naime, glumice Matea Mavrak, Ana Tikvić i Nadine Mičić te dramaturginja i rediteljica Asja Krsmanović spontano su na Facebooku napravile stranicu “Nisam tražila”, na kojoj su objavljivane anonimne ispovijesti i traumatična iskustva žena i djevojaka koje su bile silovane ili su doživjele bilo koji drugi oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Bujica ispovijesti o silovanju, seksualnom nasilju i uznemiravanju alarmirala je javnost, ali i poslovično trome institucije sistema.
Asja, Ana, Matea i Nadine i dalje su vrlo aktivne, a trenutno sarađuju s Atlantskom inicijativom na izradi priručnika koji je nastao nakon opsežne ankete i detaljnog istraživanja funkcionisanja pravnih mehanizama kada je riječ o prijavi seksualnog nasilja i uznemiravanja u BiH. Istovremeno se radi i na kampanji o izmjeni krivičnog zakona sa Sarajevskim otvorenim centrom, koja će ubrzo biti realizovana. I dalje se čekaju konkretne akcija nadležnih organa i institucija kad su u pitanju edukacija, prevencija nasilja i usklađivanje zakona s Istanbulskom konvencijom koju je BiH ratifikovala još 2013.
Inicijativa “Nisam tražila” dosad je postigla puno. “Mnogi su pojedinci osvijestili što sve spada pod rodno zasnovano nasilje i u kojoj mjeri je ono prisutno u svakoj sferi našega društva”, kažu nam ove mlade žene koje istrajno nastavljaju na mijenjanju stavova u našim društvima u kojima se i dalje na seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u javnim profesijama ne gleda kao na problem svih nas. Razgovor o ovoj delikatnoj temi ušao je u javni prostor mnogo glasnije i jasnije nego ikad prije, a tome je zasigurno doprinijela snaga pokreta “Nisam tražila”.

Gracija 418, januar 2022.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img