Piletina s jabukama i smrekinim bobicama

Nedavno objavljeno

Cijelo pile (oko 1,2 kg),
kašika smrekinih bobica,
3 jabuke,
12 manjih glavica luka,
štapić cimeta,
3 dl bijelog vina,
malo majčine dušice,
2 kašike mascarponea,
maslinovo ulje,
puter,
so i biber

PRIPREMA: Smrekine bobice lagano izgnječiti, luk oguliti, svaku jabuku izrezati na osam komada; isitniti štapić cimeta. Pile posoliti i pobiberiti, svana i iznutra, u unutrašnjost staviti 2 grančice majčine dušice, nekoliko komada jabuke, 4 smrekine bobice i komadić cimeta. Svezati kuhinjskim koncem i pržiti na 2-3 kašike ulja u dubljoj šerpi. Dodati luk, 4 komada jabuke, ostatak cimeta, majčine dušice i bobica, 2 dl vina vina, prokuhati i peći u rerni na 200 stepeni oko 70 minuta, po potrebi zalivati toplom vodom. Ostatak jabuka pržiti na puteru, dodati ostatak vina, a kad omekšaju pomiješati s mascarponeom i umakom od pečenja. Izrezano pile poslužiti s lukom i umakom od jabuka.

Pročitaj još
Related

Trešnje i bademi

Potrebno (za 6 osoba) ½ kg trešanja 100 g brašna 1 prašak...

Tiramisu sa mascarponeom i čokoladom

Potrebno (za 4 osobe): ½ kg trešanja 120 g brašna 60 g...

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba): ½ kg trešanja 125 g brašna 75 g...

Piletina s limunom i začinskim biljem

POTREBNO: Pile izrezano na komade (oko 1,2 kg), mješavina aromatičnog bilja...