Nedavno objavljeno

Važno je raditi na socijalnoj inkluziji u srednjim stručnim i tehničkim školama

Socijalna inkluzija je veoma kompleksna tema, posebno kada je riječ o obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Međutim, ta kompleksnost ne smije biti opravdanje da se na tome ne treba raditi, ili da postoje važnije stvari koje trebamo rješavati. Srednje stručno obrazovanje je generator najvećeg broja kvalifikovanih radnika i radnica u Bosni i Hercegovini, a zbog etiketa sa početka teksta upravo se tu nameće prioritetno područje za djelovanje po pitanju socijalne inkluzije.

Najjednostavnije rečeno socijalna inkluzija je proces koji omogućava da oni koji su u riziku od siromaštva i društvene isključenosti, dobiju mogućnost i sredstva koja su potrebna za puno učešće u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, ali i dostizanju životnog standarda i blagostanja, koji se smatraju prihvatljivim u društvu u kojem žive.

Projekat „Stručno obrazovanje u BiH“ kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke intenzivno radi na jačanju socijalne inkluzije zajedno sa projektnim partnerima i sa partnerskim školama u BiH. Tokom početka ove godine godine održani su online treninzi na temu socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja u BiH. Učesnice i učesnici su imali priliku čuti više o osnovnim terminima iz oblasti socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja, kao i dobiti pregled osnovnih zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti inkluzivnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Jednako bitna tema koja je također bila dio treninga je i jačanje vještina pružanja podrške nastavnika i nastavnica u okviru inkluzivnog podučavanja koja obuhvata  dosadašnje prakse i elementarne strategije podučavanja u inkluzivnim razredima, koje se temelje na primjeni savremenih nastavnih metoda,  tehnikama osnaživanja nastavnika za rad sa različitim  grupama učenika, ali i  specifičnim metodičkim i didaktičkim pristupom u obrazovanju mladih sa posebnim obrazovnim potrebama.

Ovakav partnerski pristup, jačanje kapaciteta nastavnog osoblja i pedagoških radnika, ali i učenica i učenika u srednjim stručnim školama o inkluzivnom obrazovanju je od velike važnosti za društveni razvoj i podršku u ostvarivanju punih kapaciteta učenika i učenica.

U narednom periodu projekt ”Stručno obrazovanje u BiH” nastavlja sa nizom treninga i edukativnih sadržaja koji imaju za cilj da osnaže nastavnike i nastavnice iz partnerskih srednjih stručnih i tehničkih škola  kada je u pitanju socijalna inkluzija, njeno razumijevanje i adekvatna primjena u svakodnevnom nastavno obrazovnom procesu. Od 17.11.2021. do 17.12.2021. godine u okviru projekta sprovodi se kampanja ”Stručno obrazovanje za sve – sada i za budućnost” kako bi se ukazalo na značaj socijalne inkluzije i rodno odgovornog obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama u BiH.

Projekat ”Stručno obrazovanje u BiH” podržava partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a  poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada..

Latest Posts

Raport

spot_img