Nedavno objavljeno

German.Local.Culture – Taste: Izuzetna hrana i piće: regionalno a kosmopolitsko

Kulinarska Njemačka svojim posjetiocima nudi raznolikost, regionalnost i autentičnost, a oni izuzetno cijene bogatstvo izbora koji im je na raspolaganju. U svojoj temi Taste German.Local.Culture. kampanja Turističke organizacije Njemačke (DZT) predstavlja kombinaciju vrhunskog artisan zanatstva, izvrsnog kulinarstva i toplog, iskrenog gostoprimstva koji inspirišu sve potencijalne posjetioce Njemačke.

To se ogleda i u načinu na koji su restorani, kafići i hotelijeri odgovorili na posebne izazove koje je nametnula pandemija korona virusa: higijenske mjere, prošireni otvoreni prostori za jelo, inovativni raspored sjedišta koji omogućavaju socijalno udaljavanje i zaštitni paravani postali su dio standarda u konceptu restoranske usluge. Njemačka nudi bogat izbor kada je riječ o hrani i piću: od posjeta vinogradima do obilaska više od 1.500 regionalnih pivara, pa sve do fine dining iskustava u oko 300 restorana koji su nagrađivani Mišelinovim zvjezdicama.

Mladi ugostitelji: gostoprimstvo u kombinaciji sa strašću

Strast prema zanatu i ljubav prema proizvodima – sve ono što pokreće mnoge mlade kuhare i restoratere u Njemačkoj je vrlo ukusno za njihove goste. Ove svježe, mlade kulinarske zvijezde usvajaju savremene trendove i serviraju ih sa neočekivan način. Regionalni proizvodi kombiniraju se sa internacionalnim kulinarskim uticajima a vrhunsko artisan zanatstvo se susreće sa uličnom hranom. Rezultat je savremena nacionalna kuhinja koja se zasniva na regionalnosti, održivosti, visokom kvalitetu i toploj gostoljubivosti.

Stručni somelijeri otkrivaju najbolja njemačka vina

Svako ko želi da se uroni u svijet njemačkih vina to može učiniti direktno na izvoru –  u vinarijama. Mnogi vinogradari dočekuju goste koji iz prve ruke i pod stručnim vođstvom žele da saznaju sve o berbi grožđa. Ili se jednostavno prepuste iskusnim somelijerima koji su na raspolaganju u mnogim restoranima kako bi im pomogli pri odabiru odgovarajućeg vina. Za detaljni uvid organizirane su i degustacije vina ali i seminari koje vode kvalificirani vinski stručnjaci.

Vinogradarstvo u Njemačkoj: tradicionalno i nekonvencionalno

Njemačko vinogradarstvo datira iz vremena Kelta i Rimljana. Danas postoji više od 11.000 vinograda u 13 njemačkih vinskih regija. Puno strasti i kreativnosti utkano je u njihov rad – tako na primjer u Rajnhesenu (Rheinhessen) mlada generacija vinogradara isprobava nove načine uzgoja grožđa koristeći isključivo održive metode. I uspijeva u tome! Možete osjetiti da su vina proizvedena bez upotrebe industrijskih metoda, a potvrda kvaliteta su i mnogobrojne prestižne međunarodne nagrade.

Izbor ideja za putovanja sastavljen u saradnji sa regionalnim marketinškim organizacijama 16 njemačkih saveznih država:

Baden VirtembergHeilbron je najstariji vinogradarski grad u Baden-Virtembergu (Baden-Württemberg) – sa vinskom vilom, vinskim paviljonom na rijeci Neckar.

https://www.heilbronn.de/tourismus/reise-und-erlebnisangebote/wein-und-kulinarik.html

BavarskaTradicionalna gostionica na nivou Mišelinovih zvjezdica: u Majers-Keleru u Nordlingeru šef kuhinje Jokl Kajzer (Jockl Keiser) servira najbolje proizvode ove regije

https://www.bavaria.by/experiences/food-drink/top-chefs/traditional-inn-fare-at-michelin-star-level/

BerlinNiz obilazaka grada s temom kulinarstva otvara potpuno nove poglede na njemačku prijestonicu – od ukusne ulične hrane do fine-dining restorana i najkvalitetnijih zanatskih proizvoda.

https://www.berlin.de/tourismus/stadtfuehrungen/kulinarische-touren/

BrandenburgUkusni i neobični zanatski proizvodi iz okoline Brandenburga na rijeci Havel. Heisse Havel – neobičan topli napitak napravljen od soka od krušaka i vina je interesantna alternativa tradicionalnom kuhanom vinu. Havler je prepoznatljiv liker od biljaka sa ukusom kruške. A Havelvaser je – vino sa sokom od kruške www.havelwasser.com
BremenSchaufenster Fischereihafen daje uvid u ribarstvo u ribarskoj luci Bremerhaven, jednoj od najatraktivnijih pomorskih destinacija na obali Sjevernog mora. Pravi ulov!

https://www.schaufenster-fischereihafen.de/

HamburgPosjetioci ovog hanzeatskog grada mogu istražiti njegovu kulinarsku raznolikost na nizu različitih pijaca – uključujući i legendarnu ribarnicu, koja privlači lokalno stanovništvo i turiste svake nedjelje već više od 300 godina.

https://marketing.hamburg.de/markets-in-hamburg.html

HesenAhle wurscht je sušena svinjska kobasica koja je jedan od najpoznatijih specijaliteta Severnog Hesena. Da bi se ispravno napravila  potreban je naporan rad, vještina i puno strpljenja.

www.hessen-tourismus.de/en/this-is-hessen/enjoyment/ahle-wurscht

Meklenburg – Zapadna PomeranijaMože biti dimljena, pržena ili pečena – samo da je sveža! Riba sa Baltika ili iz jednog od mnogih slatkovodnih jezera sastavni je dio meklenburške kuhinje.

https://www.off-to-mv.com/en/fish

Donja SaksonijaFlux Eco Hotel Eko je sertifikovano održivo preduzeće sa organskim restoranom, smješteno u blizini malog srednjovjekovnog grada Han. Mindena (Hannoversch Münden).

www.flux-biohotel.de

Severna Rajna VestfalijaSpecijalno pivo i pivska kuhinja: fokus je na manjim pivarama, sa proizvodima kao što su Muhlen Kolsch ili najnovije pivo od starih sorti Gulasch Alt, koje se priprema u Oberkaselu, za razliku od ostalih koja se spravljaju u starom gradu Dizeldorfa.

www.nrw-tourism.com/speciality-beers-nrw

Rajna-PalatinatDoručak na pijaci u Majncu u sjenci katedrale. Svake subote od marta do novembra posjetioci mogu da uživaju u jedinstvenoj atmosferi, tradicionalnim specijalitetima, hljebu, kobasicama i vinu…

https://www.mainz-tourismus.com/en/explore-enjoy/events/weekly-market-market-breakfast/

SarlandSarland je region delikatesa poznat po tradicionalnim i regionalnim proizvodima, ali i po destileriji voća Johann Monte.

https://www.urlaub.saarland/Media/Was-uns-gefaellt/Genuss/Alte-Sorten

SaksonijaAuerbahov podrum je vjekovna institucija u Lajpcigu, čak se pojavljuje i u Geteovom Faustu i nezaobilazna je destinacija za sve posjetioce iz cijelog svijeta

www.auerbachs-keller-leipzig.de

Saksonija-AnhaltNa ušću rijeke Sale u Unstrut, drevni njegovani evropski pejzaž vjekovima podržava tradicionalne vinogradarske zanate.

https://www.winzervereinigung-freyburg.de/en

Šlezvik-HolštajnLibek treba posjetiti ne samo zbog marcipana. Još se mnogo toga može vidjeti i okusiti na vođenim kulinarskim turama po gradu.

https://www.sh-tourismus.de/en/holiday-worlds/cities/luebeck-1

TiringijaLiker Gete i Bauhaus džin –  Wiegand manufaktura iz Vajmara kombinuje klasičan ukus i moderan dizajn u flaši.

https://www.wiegandweimar-shop.de

Latest Posts

Raport

spot_img