Nedavno objavljeno

Električni oldtimeri u pokretu

Električni automobili ubrzano postaju dio naše budućnosti, ali većina ljudi ne zna da su oni dio našeg automobilskog naslijeđa više od 100 godina. Stoga je ovogodišnji Lancaster Insurance Classic Motor Show na ovom specifičnom sajmu oldtimera ponudio ne samo izgled klasičnih električnih automobila, već i njihov način vožnje. Dva puta dnevno, niz električnih klasika vozili su se po namjenskom ovalnom prostoru u izložbenoj hali.

Ovo predstavljanje uključivalo je i Baker Electric iz 1912. godine, posuđen od gospodina Andrewa Wooda. Ovaj e-automobil proizvođen je u Ohiu od 1899. do 1914. godine. Prvo vozilo Baker bilo je dvosjed s prodajnom cijenom od 850 dolara i moglo se pohvaliti Thomasom Edisonom kao jednim od prvih kupaca. Edison je također dizajnirao nikl-željezne baterije koje se kasnije koriste u nekim Baker Electrics. Za razliku od drugih ranih automobila, Baker Electricu nije bila potrebna “kurbla”, nije širio miris benzina i u osnovi nije zahtijevao održavanje. Nije iznenađujuće što je plasiran na tržište ženama. Krajem 1910. Baker Electric je bio prilično luksuzan i koštao je 2.800 dolara. Imao je kapacitet za četiri putnika. U britanskoj DVLA bazi podataka postoje samo tri Baker Electrics -a, uključujući i ovaj primjer prikazan na salonu, od ukupno 85 old timera na električnu energiju.

Među ostalim električnim automobilima koji su se vozili bio je i Porsche 356 inspiriran Electric Chesil E, Westfield Eleven, električna replika kultnog Lotus Eleven proizvedenog 1950 -ih za utrku u Le Mansu i Westfield Sports.

Westfield Eleven

Lancaster Insurance Classic Motor Show, u organizaciji Clarion Events Ltd, najveći je svjetski klub klasičnih vozila.

Izvor: timing.ba

Latest Posts

Raport

spot_img