Nedavno objavljeno

Novi materijali za nastavu i učenje za metalska zanimanja

Uporedo sa metalskom industrijom kroz istoriju se razvijalo i društvo. Ne umanjujući značaj ostalih grana industrije možemo reći da je metalska industrija i danas pokretač razvoja društva i privrede. Zanimanja iz porodice zanimanja mašinstvo i obrada metala su itekako interesantna budućim srednjoškolcima i srednjoškolkama u Bosni i Hercegovini. Zbog potražnje za pomenutim zanimanjima na tržištu rada i obrazovanja novih generacija koje će pohađati srednje stručne i tehničke škole u BiH, potrebno je kontinuirano raditi na unapređenju obrazovnog procesa i kreiraju novih materijala za nastavu i učenje koji prate aktuelne trendove i idu korak uz korak sa razvojem tehnologije i digitalizacije.

S ciljem unapređenje nastave i procesa transfera znanja, radna grupa sastavljena od šest profesora i profesorica mašinske grupe predmeta iz partnerskih škola projekta ”Stručno obrazovanje u BiH” (Srednja stručna škola Džemal Bijedić Goražde, Srednja tehnička škola Hasib Hadžović Goražde, Mješovita srednja škola Tešanj, Tehnička škola Gradiška i Mašinska škola Prijedor) uz podršku njemačkog eksperta kreirala je materijale za nastavu i učenje za metalska zanimanja, koji su namijenjeni za nastavnike i nastavnice mašinske grupe predmeta, ali i učenike i učenice  koji se obrazuju za zanimanja iz porodice zanimanja mašinstvo i obrada metala. Ukupno je kreirano šest nastavnih materijala, koji se sastoje iz priručnika za nastavnike i nastavnice i radnih svesaka za učenice i učenike.

Nastavni materijali će se  koristiti za pripremu i realizaciju nastave u prvom i drugom razredu srednjih stručnih i tehničkih škola u kojima se učenici obrazuju za  zanimanja trećeg i četvrtog stepena kao što su to npr. mašinski tehničar, obrađivač metala rezanjem, alatničar, tehničar CNC tehnologija itd. Ujedno, nastavni materijali se mogu koristiti za pripremu i izvođenje nastave stručno-teorijskih predmeta i praktične nastave kao i za podučavanje učenika kod poslodavaca. Novi materijali će ne samo doprinijeti unapređenju kvalitete obrazovnog procesa na duže staze, nego će  olakšati svakodnevni rad nastavnika i nastavnica, a učenicima i učenicama omogućiti lakše usvajanje nastavnih sadržaja koji su predviđeni nastavnim planovima i programima  za metalska zanimanja. 

Aktivnosti izrade ovih priručnika i radnih materijala za nastavu i učenje podržane su u okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat se zalaže za poboljšanje srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koje će mladićima i djevojkama ponuditi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan i konkurentan kadar na tržištu rada.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img