Nedavno objavljeno

E-learning i online didaktika u okviru srednjeg stručnog obrazovanja

Preko 20 prosvjetnih savjetnika i savjetnica iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske i Pedagoškog zavoda Zeničko-dobojskog kantona učestvovali su na nedavno održanoj online edukaciji ”E-learning i online didaktika”. Edukacija je realizovana u okviru projekta ”Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, koji se zalaže za poboljšanje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH koje će mladićima i djevojkama ponuditi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan i konkurentan kadar na tržištu rada.

Obrazovanje se ne može zamisliti bez digitalizacije i digitalnih alata, tako da stručno obrazovanje mora držati korak sa ovim trendom. Učesnici i učesnice online edukacije su stekli osnovna znanja iz oblasti didaktike učenja na daljinu, planiranja digitalnih nastavnih jedinica i korištenja digitalnih alata za upravljanje školom. Edukacija je uključivala i praktično planiranje online nastave pomoću platforme Moodle i izradu nastavnih planova i programa putem DACUM metode.

Za unapređenje obrazovanja i obrazovnog sistema važan je razvoj digitalnih kompetencija svih aktera i akterki u obrazovnom procesu. Kontinuirane edukacije iz oblasti e-learninga i online didaktike su bitne jer osnažuju učesnike i učesnice da uspješno integrišu digitalne alate i IKT u svakodnevne procese nastavnog učenja i podučavanja, što je od esencijalne važnosti u trenutnoj situaciji. Nastavnicima i nastavnicama, ali i prosvjetnim savjetnicima i savjetnicama potrebno je omogućiti da steknu znanja iz oblasti elektronskog učenja i didaktike učenja na daljinu i na taj način podržati njihov rad u online okruženju.

Online edukacija ”E-learning i online didaktika” je realizovana u sklopu projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“, kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole kako bi pružale i implementirale dualno organizovano stručno obrazovanje u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada.

Latest Posts

Raport

spot_img