Nedavno objavljeno

NUR FETTAHOGLU I u životu se odvija borba za moć među ženama

Dok u Sulejmanu Veličanstvenom Nur Fettahoglu (31) tumači ulogu prve sultanove žene, u stvarnom je životu ova popularna Turkinja rođena u Njemačkoj bila u ulozi druge supruge brokera Murata Aysana. Glavni razlog kraha trogodišnjeg braka navodno je bila Muratova bivša supruga Belda Tolgay, ovisnica o plastičnim operacijama. Beldine estetske zahvate plaćao je upravo Murat, udovoljavajući njenim zahtjevima za povećanje alimentacije. Muratova popustljivost prema Beldi, majci njegovog 11-godišnjeg sina Doruka, s kojom je proveo osam godina u braku, izazvala je, navodili su mediji, bijes kod Nur, te je sve na kraju završilo razvodom. Postoji, naravno i verzija iz turskih medija prema kojoj Belda i nije kriva za sve. Navodno je svoje prste umiješao i Nurin kolega Necati Sasmaz (41), zvijezda filmskog serijala Dolina vukova. Zaiskrilo je između dvoje glumaca na snimanju Doline vukova: Palestina, ali su, navodno, sve uspješno krili od javnosti kako bi razvod između Nur i Murata mogao proći mirno i bez medijske pompe. Ipak, nije im bilo suđeno, a Nur je 2013. izrekla sudbonosno ‘da’ sadašnjem suprugu, 53-godišnjem Leventu Veziroğlu, s kojim je 2016. dobila kćerkicu Elisu.

I danas Nur zaokuplja medijsku pažnju: tužiteljstvo u Turskoj podiglo je optužnicu protiv glumice krajem prošle godine, koja se u problemima našla zbog nekretnine. Naime, Nur je obnovila kuću svog djeda bez dozvole nadležne općine, a situaciju dodatno pogoršava činjenica da je kuća koju je glumica renovirala objekt povijesnog značaja, zbog čega se nalazi pod posebnom zaštitom. Nur prijeti kazna od pet godina zatvora.

Nur je rođena 12. novembra 1980. u Duisburgu kao prvo od petero djece turskih doseljenika Fatme i Sinana Fettahoglu. Majka, rođena na Kosovu, i otac Turčin poslali su Nur na  školovanje u Tursku, gdje je na istanbulskom Univerzitetu Haliç završila studij modnog dizajna. Izlaskom s fakulteta počinje raditi na TV stanici Sky Turk, vodeći finansijske vijesti. Vrata televizije kao glumici otvorila su joj se prije pet godina, ali je pravi proboj u glumački zanat napravila glavnom ulogom u turskom filmu Dolina vukova: Palestina. Zapravo, mnogi će ostati zamišljeni nad njezinim prezimenom, ne prepoznavajući ga, jer je Nur svoje prve glumačke godine provela pod muževim prezimenom Aysan, da bi ga, ubijeđena kako je ljudi pamte po njemu, zadržala i nakon razvoda od Murata. Kasnije je shvatila da vraćanje djevojačkog prezimena neće pomutiti njezinu novostečenu slavu. S Muratom je danas u korektnim odnosima, te nikad ništa loše nećete čuti od nje o vremenu provedenom u braku. Uprkos razvodu, Nur je danas je sretna. Iako ni ona ni Necati Sasmaz ne priznaju vezu, paparaci su ih lani snimili na ljetovanju u Bodrumu. Nije teško povjerovati kako će Necati učiniti sve da vidi osmijeh na licu svoje drage: za njezin 31. rođendan priredio joj je zabavu na Bosforu i poklonio prsten od bijelog zlata s draguljima. Turski mediji su prije nekoliko mjeseci objavili kako je Nur viđena uplakana na aerodromu Dalaman u Bodrumu, dok čeka let za Istanbul, te odmah dali i objašnjenje za suze: navodno se Nur posvađala s Necatijem, ali nije bilo nastavka ove “aerodromske sapunice”. 

Nur je danas jedna od najpopularnijih glumica u Turskoj i to zahvaljujući ulozi Mahidevran, majke prvorođenog sultanovog sina Mustafe.

U kojoj mjeri se izmijenio Vaš život nakon ove uloge?

– Nastojim živjeti kao prije. Ništa nisam promijenila u životu. Iako je to ponekad teško. Bila sam na kratkom odmoru i odlučila otići u London. I tamo su znali ko sam ja. Zaista sam bila iznenađena. Otišla sam tamo da bih se mogla slobodno kretati, ali tamošnji Arapi, Turci, čak i Englezi poznaju me i prate naš rad. Stvarno sam bila iznenađena. I to me nisu prepoznali kao Mahidevran, nego kao Nur. To je stvarno posebno. 

U prvoj sezoni Sulejmana Veličanstvenog gledamo uvrijeđenu i uplakanu, ali ipak smirenu Mahidevran. Šta se dešava kasnije? Da li će pokazati svoju drugu stranu? 

– To je žena koja postupno slabi i gubi svu moć. I u prvoj sezoni je bila prilično nemoćna i to iskazivala na razne načine. Pošto se u drugoj sezoni osjeća još usamljenijom, to je još izraženije. Smatram da je njeno psihičko stanje – stanje poražene žene.  

Kakve reakcije dobijate za svoju ulogu?

– Neki jako vole Mahidevran i daju joj za pravo. I ja isto tako. Ponekad joj dajem za pravo, a nekada je mrzim. Neki je jako vole. Ima i onih koji se poistovjećuju s njom. 

Kako biste se Vi ponašali da se nalazite na Mahidevraninom mjestu? Šta biste uradili?

– Ne mogu reći da bih ovako postupila da sam na njenom mjestu, zato što ništa od ovoga ne bih uradila u tom slučaju. Ne bih tada mogla glumiti. Glumim tako što analiziram Mahidevran i nastojim je shvatiti. Ona je istorijska ličnost, a mi snimamo seriju. Da bi serija bila gledljiva, ponekad se moramo udaljiti od istine. Tako sve procjenjujem preko scenarija. Pokušavam ne govoriti šta bih učinila da sam na njenom mjestu zato što ništa od toga ne bih. 

Šta mislite o životu u haremu?

– Život u haremu je veoma težak. Tamo se vode ratovi među ženama, borba za moć, za to ko je nadređen, a ko podređen. Težak je to život. Ne bih inače voljela živjeti u haremu. 

Biste li željeli biti na mjestu lika kojeg tumačite?

– Da baš moram odabrati – ne bih bila Mahidevran. Bila bih sultanija majka. Dosta je jasniji lik. 

Možda se prvi put u nekoj turskoj seriji naglašava ženska moć. Kakve komentare dobijate o liku koji utjelovljujete?

– Lijep je osjećaj kad žene imaju moć. Bez obzira koliko je Mahidevran izgledala slabo, ona je bila moćna žena. Lijepo je što je moć žena istaknuta u seriji, zato što je ovo nešto što nije novo. Ne sjećam se da li su prije živjele tako moćne žene. I one pate, ali su makar moćne. Htjela sam reći nešto drugo: i u normalnom životu odvija se borba za moć među ženama. Mi to predstavljamo na ekranu. Lijepo je biti na ovakvom setu. 

Kako biste prokomentarisali odnos između Mahidevran i Hurem?

– Mahidevran je u prvoj sezoni bila neko ko se brzo ljutio. Pogotovo na Sulejmana. Branila je njega i svoju ljubav. U drugoj sezoni to se već jasno vidi. Ja mislim da Hurem ne brani svoju ljubav. Tu je zastupljenija borba za moć. Da, ima tu i ljubavi, ali želja za prevlašću je veća. I Mahidevranino psihičko stanje u drugoj sezoni nije takvo zbog Sulejmana, ona se sada bori za svoj život. Tada joj je jedino utočište njen sin. On je njena jedina snaga. Sada joj je samo on ostao, nema nikakve druge moći. Mislim da je u trećoj sezoni čekaju još gore stvari. Znači bit će još suza i opet će se boriti za opstanak. 

U seriji nema jasne podjele na loše i dobre likove. Koliko oživljavanje ovakvih likova otežava Vaš posao?

– Nije mi problem uživiti se u svoj lik. Uživam u tome. Pokojna scenaristica Meral Okay sve je tako lijepo izanalizirala. Tako dobro poznaje i muški i ženski mentalni sklop, emocionalne prelaze. Znači, već dok čitamo shvatamo šta ta žena osjeća. Puno joj hvala na tome.

Zbog čega je serija ovako uspješna?

– Ulaže se veliki trud. Veliki je broj glumaca koji rade i poštuju svoj posao. Na setu vlada pedantnost i kod režije, produkcije, scenarista i mislim da gledaoci to jasno vide. I, kao što sam već rekla, scenarij je jako bitan, a naš scenarij je uistinu dobar. Svako nađe nešto za sebe.

Imate li savjet kako postići jednostavnu ljepotu iz osmanskog perioda?

– Nakon što dođemo na set, radimo frizuru i šminku. Moja priprema traje najviše 40 minuta. Ne mogu reći da se na neki poseban način brinem o koži, zato što to ne radim. Naš šminker je dobar i odlično prikazuje taj period. Nije ništa teško ni frapantno, nastoji samo istaknuti našu prirodnu ljepotu. Ja sada imam šminku koja me čini starijom. Uprkos tome, smatram da mi lijepo pristaje i govorim: “Da ste me makar prije učinili starijom.” 

Koja je Vaša najveća želja koju želite ostvariti na profesionalnom planu?

– Nadam se da ću i nakon svega opet moći uživati s ovakvom ekipom, scenarijem i produkcijskom kućom. Trenutno želim snimiti neki film.

Šta želite poručiti vjernim gledateljima?

– Volim vas puno.

Gracija 196.

Latest Posts

Raport

spot_img