Nedavno objavljeno

Kako se vratiti vježbanju nakon duge pauze?

Povratkom na trening ne smijete odmah krenuti svom snagom kao da pauze nije ni bilo

Neodlazak u teretane zbog situacije izazvane pandemijom nekim je vježbačima i vježbačicama ostavio i negativne posljedice u smislu povećanja masnog tkiva i nezadovoljstva usljed dugotrajnijeg netreniranja. Dobra je vijest da mišići sve pamte pa ćete se i brže nego što mislite vratiti u formu.

Prije nego se punom parom vratite uobičajenoj rutini vježbanja bilo u teretani ili kod kuće, započnite slabijim intenzitetom vježbi kako bi se tijelo naviklo na opterećenja i izbjegle moguće ozljede ili jake upale mišića.

  1. Radite vježbe istezanja

Vježbe istezanja i fleksibilnosti neće vam izazvati upale mišića, a postići će da vaš kardiovaskularni sistem proradi i da se tijelo razbudi. Osjećat ćete se bolje i bit ćete fleksibilniji, pa će vas to motivisati na pojačavanje treninga. Vježbe istezanja dovoljno je izvoditi dva do tri puta sedmično.

  1. Kardio niskog intenziteta

Ako započinjete s vježbanjem nakon duge pauze, ovo je druga etapa povrataka fitness rutini. Nakon istezanja, priuštite si dvadesetominutnu šetnju brzim hodom, ili lagani džoging. Ako imate neke od fitness sprava kod kuće, 20 minuta na biciklu umjerenim tempom je odlična vježba.

  1. Vježbe snage

Nakon desetak dana vrijeme je da počnete s prvim vježbama snage. Ove vježbe trebalo bi usmjeriti ka trupu. Dok ste izbjegavali vježbanje, najvjerovatnije ste veći dio vremena provodili sjedeći, a to je ugrozilo vaše držanje. Da biste to popravili, vrijeme je za vježbe za trup.

 

Latest Posts

Raport

spot_img