Nedavno objavljeno

NAIDA UŠANOVIĆ: Pas kojem je vraćena vjera u ljude

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

Sarajka Naida Ušanović, koja stoji iza brenda “Nayda nakit”, ugrijala nam je srca na kraju ove teške godine svojom pričom o spašavanju Mede, odnosno Winnieja, kako je kasnije nazvan ovaj prekrasni čau čau. Naime, nakon što su u novembru vidjeli oglas u kojem je pisalo da se u Gradačcu prodaje čau čau za 100 maraka, a na osnovu fotografija zaključili da pas živi u nehumanim uslovima, Naida i njeni prijatelji Arijana i Admir odlučili su da ga otkupe u nadi da će mu naći dobrog udomitelja. “Uživo je izgledao još gore”, govori Naida, koja se s prijateljima uputila u Gradačac. “Bio je vezan i zapušten, slabog sluha zbog teške infekcije te lošeg vida, zbog čega mu je hitno bila potrebna operacija očiju.”
Vrativši se u Sarajevo s Medom u naručju, Naida je krenula u potragu za udomiteljem, jer kod kuće već ima dva psa: jedan je također čau čau i zove se Noa, a drugi rotvajler Chapo. Nekoliko organizacija koje se brinu o napuštenim životinjama ponudile su joj pomoć pri smještanju psa u pansion, no na kraju je ipak odlučila da on bude kod nje dok se ne oporavi. Samo je mislila kako da mu bude bolje. Prva promjena bila je ime: “Nazvali smo ga Winnie, jer je zaslužio novi početak u svom životu.”
Operacija očiju i uopće skrb o psu iziskivali su puno novaca. Naida kaže da su u tom trenutku na scenu stupili divni ljudi, njeni prijatelji s društvenih mreža. U prvom redu, tuzlanski influenser Mirza Mustafagić: nakon što je na Instagram stavio Naidin apel za pomoć, javila mu se pjevačica Marija Šerifović kratkom porukom: “Mirza, javi da ću ja platiti sve što treba za psa.”
Operaciju očiju je odlično podnio. Uslijedile su medicinske kupke jer je stanje kože i krzna bilo loše, a Winnie je bio i vidno istraumiran. “Nije znao ići uz stepenice, pa smo ga učili… Ali divna strana ove priče je što je Winnie pas pun ljubavi, volje i nade u bolji život.”
Uspješno se oporavio od operacije, a još se oporavlja od svega što je prošao. “Posljedice su ostale. Winnie će uvijek biti pas slabijeg vida i sluha, ali i pas koji ima veliko srce i koji mnogo voli. Znam da je toliko životinja koje trenutno žive u groznim uslovima, ali zahvaljujući divnim ljudima, jednom psu je promijenjen život i vraćena vjera u ljude. On je dokaz da kada se ljudi ujedine, može se toliko toga postići.”

Gracija 405/406, 25.12.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img