Nedavno objavljeno

EMINA ZAHIROVIĆ PINTARIĆ: Moja mala antistres terapija

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimci Privatni album

Travnička advokatica s adresom u Sarajevu Emina Zahirović Pintarić već 11 godina svoj život dijeli sa pekinezerkom Bubom. “Bratu je legla plata, a ja dobila desetku iz nekog teškog predmeta, više se ni ne sjećam iz kojeg, pa me brat odlučio počastiti ljubimcem. I tako je Buba došla u naš život”, prisjeća se Emina.
Priča nam kako je njena ljubimica po konstituciji sitnija od klasičnog pekinezera i mnogo umiljatija i društvenija, pa pretpostavljaju da i nije čistokrvna pekinezerka. “Život nam je puno sadržajniji otkako je Bubica tu. Radost s kojom me dočeka svaki dan, bilo da me nema deset minuta ili deset sati, uvijek je ista: skače, baca se na leđa, puže i mazi se. Osjeti sve promjene raspoloženja i stvarno je prava mala antistres terapija.” Buba je slatka mala obaveza koja traži pažnju i ljubav. I šetnju: “Šetnja je pravo korisna, pogotovo mojim roditeljima penzionerima, koje Buba natjera da prošetaju i kad im se ne da.”
Uz psa uvijek upoznajete nove ljude, s kojima možda nikad ne biste progovorili. “Svi priđu da vide šta je tako malo i slatko, pa se započne razgovor. U svakom slučaju, ne mogu zamisliti život bez nje i strepim od dana kad više neće biti sa mnom. Često se sjetim rečenice koju sam negdje pročitala: Vaš ljubimac je samo dio vašeg života, a vi ste njemu cijeli život, pa nastojim da i ja njoj uljepšam život i da bude sretna i zadovoljna, jer je ona ustvari mala osoba, koja govori očima i tijelom, umjesto glasom.”

Pekinezerici je Eminin tata dao ime Buba, po liku iz serije Lud, zbunjen, normalan, i danas, priča nam ova mlada odvjetnica, njeni roditelji ne mogu zamisliti život bez nje. Buba je vesela, razigrana, druželjubiva, malo ters i tvrdoglava, što, kako kaže Emina, ima dosta sličnosti s njom. “Mnogo voli djecu, od dragosti skače na zadnjim šapicama i igra se s njima. Isto tako i odraslima. Kad čuje da neko zvoni, uvijek prva otrči do vrata i dočekuje goste na zadnjim šapama, puže, nešto priča. Jednom prilikom je prijateljici kojoj je uvijek hladno, donijela šal čim je ušla u kuću. Takva je moja Bubica. Dobra mala osobica.”
Buba živi na relaciji Travnik – Sarajevo. Kad Emina ima previše posla, Buba preseli kod njenih roditelja. “Mama i tata se najviše brinu o njoj, a kad je kod mene, ja se najviše brinem uz podršku muža Darija, ali pošto sam ja Bubu donijela u miraz, više je moja odgovornost nego njegova. Uskoro ćemo nabaviti još jednog psa, patuljastog šnaucera, koji će navodno biti dobro odgojen, pošto će Dario da odgaja. Još ćemo vidjeti kako ćemo se Buba i ja prilagoditi tome.”

Gracija 402

Latest Posts

Raport

spot_img