Nedavno objavljeno

Irma Baralija

Nakon 12 godina, Mostarci 20. decembra ponovo izlaze na izbore, i to zahvaljujući zalaganju i upornosti političarke Irme Baralije (36), članice Naše stranke, koja je na Evropskom sudu za ljudska prava dobila tužbu protiv države BiH koju je podnijela prije skoro tri godine zbog neodržavanja izbora u njenom rodnom gradu. Irma je kandidatkinja za Gradsko vijeće i s nestrpljenjem iščekuje izborni dan

Kako se osjećate zbog činjenice da su izbori u Mostaru vraćeni vašom zaslugom?
– Vjerovatno me to dodatno nosi i daje energiju da radim, pišem, snimam video pojašnjenja oko izbora, nosim pamflete od vrata do vrata, činim sve što znam kako bih pomogla ljudima da demokratija ne samo formalno nastupi 20. decembra nego i da trajno zaživi kao sistem djelovanja i promišljanja.
Kako vidite Mostar u narednih pet godina?
– Kao mnogo čistiji, funkcionalniji, zeleniji, ljepši grad za sve nas.
Koji svjetski političar ili političarka vam je uzor?
– Cijenim i pratim rad mnogih političara, a pogotovo političarki u svijetu, poput novozelandske premijerke Jacinde Ardern, zatim Elizabeth Warren, kandidatkinje na nedavno održanim izborima u SAD-u, naravno Angele Merkel, te Katarine Peović u Hrvatskoj.
Ko je najviše uticao na vaš život?
– Roditelji, prijatelji, neki od profesora, kao profesor filozofije iz srednje škole, koji je bio fascinantna ličnost, vjerovatno i jedan od razloga zašto sam upisala studij filozofije. Životni partner, zasigurno, s njim sam bukvalno otkrila Ameriku, riješila se predrasuda koje sam imala o toj zemlji, a i malo bolje sagledala domovinu iz drugačije perspektive.
Koji svoj projekat ili angažman najviše volite?
– Majčinstvo, najvažniji i najdragocjeniji projekat i angažman, ako se to tako može nazvati.
Kojoj se historijskoj ličnosti divite?
– Rosa Parks – žena, simbol građanske hrabrosti. Svojevremeno sam od Grada Mostara tražila dozvolu za podizanje spomenika Rosi, za koji bismo mi, grupa aktivista, skupili novac, no nikad dozvolu nismo dobili. Možda se nakon izbora nešto promijeni pa odlučimo slaviti univerzalne vrijednosti i podizati spomenike, nazivati ulice po istinskim herojima i heroinama.
Koje biste slavne ličnosti voljeli pozvati na večeru?
– Michelle Obama se čini dovoljno zabavnom za druženje, slušanje dobre muzike i još uz to “red” politike.
I šta biste joj skuhali?
– Za sve bi bilo najbolje da se ne upuštam u eksperimente u kuhinji, ne bih išla dalje od preporuka za vino, sir i masline. Ustvari, malo šta može biti ukusnije od dobre kombinacije to troje, zar ne? Možda neka torta od maka za kraj može biti moj doprinos.
Koji filmski citat pamtite?
– “I’m gonna make him an offer he can’t refuse.”
Ko su vam omiljeni glumac i glumica?
– Meryl Streep i Al Pacino – bez dileme.
Putovanje koje ćete zauvijek pamtiti?
– Putovanje vozom od Los Angelesa do Seattlea. Gledati kako se smjenjuju prizori od dugih pješčanih plaža koje zapljuskuje Tihi okean, preko spaljenih zlatnih brežuljaka u unutrašnjosti Kalifornije, do zelenila, visokih šuma i vulkanskih planina čiji su vrhovi uvijek prekriveni snijegom u područjima država Oregon i Washington, doživljaj je za čiji opis mi fali makar hiljadu riječi.
Šta vas inspiriše?
– Priroda. Ljudi.
Knjiga kojoj se uvijek možete vratiti?
– Mnogo volim poeziju i to na španskom, tako da su Lorca, Borges, Neruda i Benedetti moje idealno društvo, pogotovo u jesenjim, kišnim, mostarskim danima.

Gracija 404, 11.12.2020.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img