Nedavno objavljeno

VRIJEDNA OPREMA DOSTAVLJENA MAŠINSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA  U TUZLI

Kontinuirana podrška njemačke vlade razvoju privatnog sektora u BiH

Njemačka vlada je dostavila specijalizovanu opremu za trodimenzionalno printanje Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Oprema vrijedna više od 28 hiljada eura predstavlja nastavak kontinuirane podrške razvoju privatnog sektora i istraživačko-razvojnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Oprema će omogućiti bolju obuku, olakšati razvoj prototipova novih proizvoda i povećati konkurentnost domaćih kompanija.

„Ova vrsta opreme otvara nove mogućnosti za razvoj ekonomije i podstiče dodatna ulaganja, te pomaže u stvaranju radnih mjesta koja su prijeko potrebna, posebno za mlađu generaciju“, naglasila je gospođa Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je važan doprinos opremanju našeg istraživačke laboratorije. Aditivna proizvodnja (3D printanje) jedan je od 9 stupova 4. industrijske revolucije i primjena takvog sistema pomoći će Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa modernim svjetskim trendovima u industrijskoj proizvodnji“, napomenuo je Denijal Sprečić, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Prema njegovim riječima, saradnja s privatnim sektorom će se nastaviti, dok će istraživačko-razvojna laboratorija ostati dostupna studentima, članovima osoblja, poduzećima i svima koji izraze potrebu ili želju da uključe istraživački kapacitet Mašinskog fakulteta u provedbu svojih aktivnosti.

Opremu je u ime njemačke vlade isporučio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.

Latest Posts

Raport

spot_img