ALEN I AIDA PILAV: Borimo se za titulu Kantzove omiljene osobe

Nedavno objavljeno

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimci Privatni album

I sarajevskom torakalnom hirurgu (i povremenom glumcu) Alenu Pilavu život se tokom pandemije  promijenio. Nakon novonastalih okolnosti i specifičnog rada na Kliničkom centru, gdje i njegova supruga Aida radi kao gastroenterohepatolog, slobodno vrijeme su provodili kod kuće ili u prirodi. U jednom trenutku su shvatili kako su im djeca već velika i da im, uz sve njihove obaveze na fakultetu i školi, nisu potrebni kao prije, te su počeli razmišljati o tome da bi bilo divno imati psa. I tako je u julu u obitelj Pilav stiglo štene njemačke plave doge, po rodovniku imena Riter Kantz von Unterwine.
“Izuzetno pozitivna stvar je što sad imamo obavezu da izlazimo svako popodne i šetamo s njim. I nikad nije frka oko toga ima li ga ko izvesti, uvijek se neko nađe slobodan i raspoložen”, priča Alen. 
Njemačke doge su inače poznate kao mirni i fini psi, u literaturi ih zovu i “nježni divovi”, a ova prijateljska, strpljiva i elegantna pasmina poznata je i kao Apolon pasa. “Jesu ogromni psi kad dostignu konačnu veličinu, ali su jako dobri, prijateljski raspoloženi, vole djecu, nisu agresivni, dapače: čim mu priđe neko od ukućana, Kantz odmah legne na leđa i čeka dozu maženja.”


Kantz je dobro odgojen i ne pravi nikakve nepodopštine, jedino što voli noću ušetati u dječiju spavaću sobu i udobno se smjestiti na krevet, u nadi da će tu i ostati. “Međutim, pošto će kad naraste biti zaista ogroman, ne smijemo ga učiti na to da spava na krevetima, jer ćemo u protivnom mi spavati na podu”, govori Alen kroz smijeh.
Iako se trude podjednako rasporediti brigu o psu, Alen nam priznaje kako je Aida ipak malo više od ostalih zadužena za njega. A ko je Kantzova omiljena osoba? “To je titula za koju se svi borimo! I niko ne smije pred drugim da kaže da je on Kantzov miljenik.”
Alen je prije Kantza imao špica, kojeg su njegovi roditelji nabavili početkom rata. “On nam je u tim groznim ratnim godinama bio razonoda i razbibriga, tako da ja imam iskustva sa psima. Doduše, uginuo je davno i bio je to relativno mali pas u odnosu na Kantza, ali ljubav prema tim krasnim životinjama je ostala uvijek prisutna.”

Gracija 399, 2.10.2020.

Pročitaj još
Related

Ova tri horoskopska znaka najveći su ljubitelji životinja

Postoje neki ljudi koji vole životinje kao što vole...

Njihov je život Švicarska

U evropskim okvirima, zemlja sa najstrožijim zakonima kad je...

Labradori vole jesti

Novo istraživanje je potvrdilo ono što su vlasnici labradora...