Nedavno objavljeno

ALEN I AIDA PILAV: Borimo se za titulu Kantzove omiljene osobe

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimci Privatni album

I sarajevskom torakalnom hirurgu (i povremenom glumcu) Alenu Pilavu život se tokom pandemije  promijenio. Nakon novonastalih okolnosti i specifičnog rada na Kliničkom centru, gdje i njegova supruga Aida radi kao gastroenterohepatolog, slobodno vrijeme su provodili kod kuće ili u prirodi. U jednom trenutku su shvatili kako su im djeca već velika i da im, uz sve njihove obaveze na fakultetu i školi, nisu potrebni kao prije, te su počeli razmišljati o tome da bi bilo divno imati psa. I tako je u julu u obitelj Pilav stiglo štene njemačke plave doge, po rodovniku imena Riter Kantz von Unterwine.
“Izuzetno pozitivna stvar je što sad imamo obavezu da izlazimo svako popodne i šetamo s njim. I nikad nije frka oko toga ima li ga ko izvesti, uvijek se neko nađe slobodan i raspoložen”, priča Alen.
Njemačke doge su inače poznate kao mirni i fini psi, u literaturi ih zovu i “nježni divovi”, a ova prijateljska, strpljiva i elegantna pasmina poznata je i kao Apolon pasa. “Jesu ogromni psi kad dostignu konačnu veličinu, ali su jako dobri, prijateljski raspoloženi, vole djecu, nisu agresivni, dapače: čim mu priđe neko od ukućana, Kantz odmah legne na leđa i čeka dozu maženja.”


Kantz je dobro odgojen i ne pravi nikakve nepodopštine, jedino što voli noću ušetati u dječiju spavaću sobu i udobno se smjestiti na krevet, u nadi da će tu i ostati. “Međutim, pošto će kad naraste biti zaista ogroman, ne smijemo ga učiti na to da spava na krevetima, jer ćemo u protivnom mi spavati na podu”, govori Alen kroz smijeh.
Iako se trude podjednako rasporediti brigu o psu, Alen nam priznaje kako je Aida ipak malo više od ostalih zadužena za njega. A ko je Kantzova omiljena osoba? “To je titula za koju se svi borimo! I niko ne smije pred drugim da kaže da je on Kantzov miljenik.”
Alen je prije Kantza imao špica, kojeg su njegovi roditelji nabavili početkom rata. “On nam je u tim groznim ratnim godinama bio razonoda i razbibriga, tako da ja imam iskustva sa psima. Doduše, uginuo je davno i bio je to relativno mali pas u odnosu na Kantza, ali ljubav prema tim krasnim životinjama je ostala uvijek prisutna.”

Gracija 399, 2.10.2020.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img