Nedavno objavljeno

U susret online izdanju 9. Sarajevo International Guitar Festivala!

Sarajevo International Guitar Festival koji je misiju njegovanja umjetnosti klasične gitare započeo još 2011. godine, svoje deveto po redu izdanje prezentirati će u nešto drugačijoj – online formi. Naime, usljed novonastalih okolnosti prouzrokovannih pandemijom COVID-19, Festival će vrata široj javnosti otvoriti putem digitalnih sadržaja, koji će poklonicima gitarističke umjetnosti omogućiti da vrhunskim umjetničkim doživljajima pristupe iz udobnosti svoga doma. Premda Festival neće značajnije mijenjati svoju koncepciju, te će i ovaj put ponuditi raznovrstan koncept  sačinjen od internacionalnog takmičenja u no-age kategoriji, koncerata i masterclass radionica, direkcija je odlučila prilagoditi format trenutnim potrebama i interesu javnosti. 

Naime, u vrijeme kada je kulturno-umjetnička scena u potpunosti ruinirana dešavanjima preouzokovanim pandemijom, Festival će nastojati osvježiti muzički život s 5 online koncerata mladih EuroStrings Artista koji će se organizirati tokom mjeseca novembra i decembra. 

Umjetnici koji će se predstaviti sarajevskoj javnosti u okviru 9. 

Sarajevo Intrenational Guitar Festivala  su:
Carlo Curatolo (Italija),
Maja Kralj (Slovenija),
Pablo Menéndez (Španija),
Pavel Ralev (Bugarska)
i Zsombor Sidooa (Mađarska).

Edukativni segment, jednako bitan koncepciji Festivala, neće izostati niti ovaj put, a njegov zaštitni znak biti će crnogorski gitarista svjetske reuptacije Goran Krivokapić. Krivokapić će svoje dugogodišnje umjetničko umijeće, oblikovano na svjetskim koncertnim podijima, podijeliti sa talentiranim EuroStrings umjetnicima, a sve s ciljem ukazivanja na važnost kvalitetne muzičke edukacije i prenošenja znanja na mlade, perspektivne naraštaje.

Latest Posts

Raport

spot_img