spot_img

Nedavno objavljeno

Jutarnja kafa sa pogledom na djela Tintoreta i Velaskeza

Da li ste znali da muzej Viktorije i Alberta u Londonu čuva više od 2,7 miliona predmeta? Otprilike isti broj posjetilaca svake godine prođe kroz vrata muzeja Prado u Madridu.

Čovjek je od davnina instinktivno stvarao i okruživao sebe umjetnošću i predmetima čija je osnovna svrha da uljepšavaju životni prostor. Odlazak u muzej samo je jedan od načina na koji se, makar na trenutak, može postići taj osjećaj jedinstva sa vrhunskim umjetničkim djelom, koji budi inspiraciju.

Međutim, zamislite da je moguće da taj osjećaj proživljavate svakog dana, iz svoje dnevne sobe. Zamislite da pijete jutarnju kafu gledajući u remek-djela Tintoreta, Hijeronimusa Boša ili Velaskeza na sopstvenom zidu. Sada je to moguće zahvaljujući umjetničkom režimu na The Frame televizoru i saradnji sa nekim od najvećih svjetskih muzeja i galerija, koji su odlučili da idu u korak s vremenom i svoja djela učine dostupnim i u digitalnom formatu.

Kako je došlo do kolaboracije sa Samsung Art prodavnicom?

Amelia Calver, Muzej Viktorije i Alberta (dalje u tekstu V&A) – Naš muzej je kreirao specijalnu V&A kolekciju za The Frame televizor prije dvije godine, u skladu sa našim osnovnim principom – da umjetnost treba da bude dostupna, da edukuje, inspiriše, kao i da bude odraz inovacije i kreativnosti.

Cristina Alovisetti, Muzej Prado: Samsung i Prado su partneri dugi niz godina, od 2013. Naš zajednički cilj je da učinimo umjetnost dostupnijom široj javnosti uz pomoć tehnologije, kreirajući više mogućnosti za ljude koji žele da u njoj uživaju u svakoj situaciji.

Šta vas najviše fascinira u vezi sa The Frame televizorom?

V&A: Muzej Viktorije i Alberta jedan je od vodećih muzeja u svijetu, sa više od 2,7 miliona izložbenih predmeta – od posuđa i namještaja, preko fotografije i digitalnog dizajna, do mode i primijenjene umjetnosti, a koncept The Frame televizora nas je u momentu oduševio. Način na koji je dizajniran, da se nepogrešivo uklopi u prostor i izgleda jednako savršeno kada je isključen i uključen, primjer je izuzetne genijalnosti i maštovitosti.   

U kojoj mjeri se Art Store filozofija umjetnosti podudara sa onom koju vi njegujete u muzeju?

Prado: Muzej Prado ulaže velike napore u širenje znanja putem svog web sajta i bogatim sadržajima koji se na njemu nalaze. Onda kada nije moguće uživo iskusiti umjetnička djela, kvalitet digitalne slike postaje prioritet, jer i najmanji detalji mogu da pruže drugačiju perspektivu.

Koliko je bitno da umjetnost bude prisutna u svakodnevnom životu?

V&A: Umjetnost i dizajn definitivno su postali nezaobilazni dio svakog doma i svakodnevnog života ljudi. Mi prirodno i često nesvjesno reagujemo na ono što nas okružuje. Stoga je veoma važno spoznati i prigrliti tu emotivnu stranu umjetnosti i dizajna, u cilju stvaranja prelijepih i inspirativnih iskustava.  

Koja djela iz vašeg muzeja će biti dio kolekcije namijenjene Samsung Art prodavnici?

Prado: Od samog početka smo pažljivo birali umjetnička djela i način na koji će ona biti predstavljena. Ova specijalna kolekcija proteže se kroz više vijekova i različitih stilova – od legendarnih remek-djela do manje poznatih, ali jednako vrijednih radova. Neka od njih su Vrt uživanja Hijeronimusa Boša, Velaskezov Pogled na baštu vile Medičijevih, brojni pejzaži, mrtva priroda i portreti.

V&A: Prije svega bih izdvojila vanvremenska djela po kojima je naš muzej i poznat u svijetu, poput radova Vilijama Morisa, Kacušike Hokusaja i Voltera Krejna. Također, tu su i neka nova i relativno nepoznata imena iz svijeta dizajna na koje definitivno treba obratiti pažnju, jer ćemo ih slušati sve više u vremenima koja dolaze.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img