Nedavno objavljeno

BUĐENJE SVIJESTI – BUĐENJE IZ IZOLACIJE: OTVORENJE IZLOŽBE RIKARDA DRUŠKIĆA

HISTORIJSKI MUZEJ BIH, 18/6/2020, 17:00-20:00

U Historijskom muzeju BiH će 18.6.2020. u periodu od 17 do 20 sati biti predstavljena izložba “Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije” Rikarda Druškića. Cilj ove izložbe, pored predstavljanja Druškićevih radova, jeste afirmacija Historijskog muzeja BiH i drugih institucija kulture kojima se smanjio broj publike i korisnika.

“Nakon pandemije muzeji skoro da nemaju nikakvih prihoda od prodaje ulaznica. Buđenje svijesti u ovom kontekstu označava i buđenje svijesti građana/ki o kulturi, ali i o važnosti odlaska u kulturne institucije, pogotovo u ovim teškim trenucima. Ulaz na izložbu iznosi 7KM, a sav prihod će biti korišten kao pomoć Historijskom muzeju BiH.” – navodi Druškić.

“Pandemija je u prouzrokovala redefiniranje muzejskih prostora i prakse. Tim Historijskog muzeja BiH, koji je u proteklim mjesecima pripremao online aktivnosti, se vratio u fizički prostor muzeja. Među brojnim aktivnostima koje pripremamo je izložba “Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije” Rikarda Druškića. Ciklus koji je Druškić predstavio ovom izložbom pokazuje mnogostrukost emocija i pojava u kojima nam se obznanjuje ljudska priroda – ali i priroda uopćeno. Svaki pokret kao da je zbir mnogobrojnih pokreta. Svaka emocija kao da je kolekcija svih emocija, posložena u valerima, rastvorena u svim potencijalnim gradacijama. Nadamo se da ćemo Druškićevim dinamičnim koloritom privući muzejsku publiku svih generacija.” – pojašnjavaju ih Historijskog muzeja BiH. 

Kroz izložbu će biti predstavljena replika jedrilice iz Drugog svjetskog rata koju je Rikardo Druškić oslikao. Replika je kao dio muzejskog mobilijara bila oštećena, a sada je popravljena i pretvorena u umjetničko djelo. Izložba će biti dostupna publici do kraja juna 2020. Muzej je otvoren svakim danom od 9 do 21 sat. 

Latest Posts

Raport

spot_img