spot_img

Nedavno objavljeno

‘Biti novinar’ organizuje dodjelu novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’

Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja Žene Srebrenice, Vlade TK, Grada Tuzla te saglasnost majke Nine Ćatića Hajre Ćatić organizuje dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić”.

Prijaviti se mogu novinarke i novinari iz cijele Bosne i Hercegovine koje/i su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a o temi ”Srebrenica – jučer, danas, sutra”.

Nagrade će biti dodijeljene u sljedećim kategorijama:

–        Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada

–        Televizijski prilog – plaketa i novčana nagrada

–        Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada

–        Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada

–        Fotografija – plaketa i novčana nagrada

U kategoriji ”Blog/vlog” prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje/snimanje, a o temi ”Srebrenica – jučer, danas, sutra”.

O dobitnicima novinarske nagrade ”Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su svojim dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

Posebne nagrade i priznanja biće dodijeljeni novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati  članovi Udruženja ”Biti novinar” i druge kolege novinari.

Konkurs je otvoren od 15. juna do 1. jula ove godine, a svoje radove možete slati na e-mail adresu bitinovinar@gmail.com sa naznakom: Prijava rada za novinarsku nagradu ”Nino Ćatić”.

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbollično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio – televizije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

U njegovu čast, Udruženje ”Biti novinar” želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img