Nedavno objavljeno

Zanin Berbić: Etnomuzikolog koji svira saz i od zaborava čuva bosanske tvrđave

Mladi bosanskohercegovački interpretator sevdalinki Zanin Berbić objavio je novi spot za svoju acapella izvedbu skoro zaboravljene sevdalinke “Čador penje beže Ljuboviću”.

– Stara narodna pjesma “Čador penje beže Ljuboviću” sačuvana je zahvaljujući čuvenom sakupljaču narodnih pjesama i pjevaču Hamdi-begu Šahinpašiću iz Pljevalja – kaže na početku razgovora za Faktor dvadesetčetverogodišnji Zanin Berbić.

Pojedini kadrovi snimljeni su na srednjovjekovnoj tvrđavi Dobor, nedaleko od Modriče, koja je u ruševnom stanju.

– Ova tvrđava je poznata kao “Kapija Bosne” i mjesto je veoma značajnih događaja iz historije Bosne. Sagrađena je krajem 14. stoljeća odobrenjem bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića (1338-1391). Spot, koji je montirala Fixum Media iz Zenice mladog producenta Merhada Šepera, posvetio sam Dobor kuli i svim drugim tvrđavama u Bosni i Hercegovini koje se urušavaju i čekaju renoviranje – govori Berbić.

Ističe da se nada da će ovaj spot djelovati motivirajuće na one koji mogu napraviti konkretne korake u očuvanju ovih neizmjerno vrijednih spomenika kulture. Odrastao sam gledajući tu tvrđavu koja je strašno zapuštena. Nadam se da će nakon spota nadležni posvetiti barem malo pažnje Doboru koja može biti prava turistička atrakcija – nastavlja Zanin.

Berbić je diplomirani etnomuzikolog koji je svoju pjevačku karijeru posvetio isključivo bosanskoj narodnoj pjesmi sevdalinki. Član je Muzikološkog društva Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja za tradicionalnu muziku – ICTM Nacionalni komitet u Bosni i Hercegovini.

– Do danas sam učestvovao na brojnim koncertima u BiH i inostranstvu, te sam načinio desetke snimaka sevdalinki od kojih se posebno ističu one skoro zaboravljene. Ljubav prema muzici sam naslijedio od oca i nane. Rođen sam u Gradačcu, odrastao u Modriči, a srednju muzičku školu sam završio u Zenici. Diplomirao sam na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje sam trenutno na magistarskom studiju. Od 2006. godine sviram saz. Moj otac Senad Berbić je bio profesionalni pjevač, a za mene kažu da sam naslijedio glas od nane – kaže Zanin koji će publiku uskoro iznenaditi i pjesmom koju je snimio sa Almom Subašić i Damirom Galijaševićem.

faktor.ba

Latest Posts

Raport

spot_img