EMINA ZEČAJ: Odlazak autentične interpretatorice sevdaha

Emina Zečaj, jedna od posljednjih interpretatorica autentične bosanskohercegovačke sevdalinke, preminula je u sinoć u Sarajevu u 81. godini

0
88

 

Značaj Emine Zečaj na kulturnoj sceni nije se ogledao samo u jedinstvenim interpratacijama sevdalinki, već i u njenom sakupljačkom radu koji je omogućio da ova diva bosanske muzike od zaborava spasi stotine sevdalinki uključujući neke od najljepših pjesama iz naše tradicije.
O ovoj velikoj umjetnici i njegovateljici bh. tradicije pisali su brojni evropski magazini. I dok ju je britanski Billboard nazvao ikonom bosanske tradicionalne muzike, njemački Jazzthetik akcentirao je čisto i jasno pjevanje.

Karijeru je započela 60-ih godina prošlog stoljeća kada ju je, kao osobu s velikim glasovnim potencijalom, otkrio etnomuzikolog i profesor na sarajevskoj Muzičkoj akademiji Cvjetko Rihtman. Zečaj se nakon toga godinama bavila prikupljanjem tradicionalnih pjesama, spasivši ih od zaborava i pretvorivši ih u neizostavni dio kulturne baštine BiH, sačuvan u arhivima Radio Sarajeva.

Snimila je osam studijskih albuma, a u kasnim godinama karijere ostale su zapamćene pjesme koje su postale glazbene kulise i zaštitni znak za već kultni film “Gori vatra”, u režiji Pjera Žalice, te za film “Remake”, kojega je režirao Dino Mustafić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here