Nedavno objavljeno

Tarik Helić: Na istim talasima s Dubiozom

Nakon gostovanja na albumu Firma ilegal s rečenicom “Svako dobro, Bosno i Hercegovino”, koju je učinio svojim zaštitnim znakom, TV voditelj Tarik Helić još jednom se upustio u saradnju s bendom Dubioza kolektiv. Na novom albumu 5 do 12 njegov raskošni glas najavljuje svih devet pjesama te fanovima želi “brzu konekciju i ugodan download”

Napisala: Mersiha Drinjaković
Snimio: Nedim Trtak

Njihova zajednička priča počela je prije dvije i po godine, kada je bend Dubioza kolektiv gostovao u emisiji Svako dobro Bosno i Hercegovino. Tada su se, prisjeća se voditelj emisije Tarik Helić, potrudili da budu slikoviti, i bio je to, veli, “jedan krasni televizični nastup”. “Pitali su me da li mogu koristiti moj pozdrav Svako dobro, Bosno i Hercegovino na svom albumu, i rekao sam – naravno! Vidim da je to zaživjelo među ljudima: svako malo mi neko pusti zvono na mobitelu, a tamo moj glas i poznata rečenica”, smijući se govori poznati TV voditelj.

Nakon što je njegovo Svako dobro, Bosno i Hercegovino postalo neodvojivi dio Dubiozinog prvog albuma Firma ilegal, Tarik Helić na njihovom novom CD-u 5 do 12 najavljuje svih devet pjesama i fanovima želi “brzu konekciju i ugodan download”.

 Prijatno iznenađenje

Poznatog TV voditelja zainteresirala je historija Dubioze kolektiva, i kad je saznao kako čine, kako veli, jedan divni trokut: Zenica, Mostar, Sarajevo, stekli su njegove simpatije i spremnost na saradnju. “Vrlo su buntovni, i, ko zna, možda se u ovom društvu pjesmom nešto može riješiti.” Tarik kaže da momke iz Dubioze cijeni kako zbog njihove muzike, tako i zbog dojma profesionalnosti kojeg su na njega ostavili, te dodaje da ne bi odbio ni poziv da učestvuje u videospotu.

Zanimljiva je, kaže Tarik, situacija u kojoj su snimljene najave. S Vedranom Mujagićem, članom benda, našao se ispred zgrade Televizije, odakle su se uputili prema obližnjim Energoinvestovim postrojenjima. Tarikov glas snimljen je među kranovima, dok su on i Vedran bili okruženi simbolima teške industrije.

Alternativna strana

Iako ga ljudi, veli, vjerovatno zamišljaju kao nekog vrlo ozbiljnog, i Tarik ima svoju alternativnu stranu. “Dubioza i ja samo se jednostavno sreli na istim talasnim dužinama. Vrlo malo slobodnog vremena provodimo zajedno; zapravo su naše dodirne tačke u njihovim gostovanjima kod nas u studiju ili mom gostovanju na njihovom albumu.”

Pozdrav Svako dobro, za koji je “krivac” upravo Tarik Helić, u elektronske medije ušao je 1995. kad se u zgradi RTV Doma počeo snimati serijal Večeras sa vama. “Pošto je to bila sporovozna emisija, koja je govorila o muzičkim umjetnicima s prostora BiH, išla je u večernjim satima, ali se reprizirala poslijepodne sljedećeg dana. Razmišljao sam kako pozdraviti gledateljstvo a da pozdrav ne bude u sukobu s vremenom u kojem se prikazuje. Kolegi Izetbegoviću rekao sam da bi neutralni pozdrav Svako dobro bio prigodan za svako emitiranje. I eto, pozdrav je još malo pa punoljetan.”

Gracija 132, 30.4.2010.

 

Latest Posts

Raport

spot_img