Nedavno objavljeno

spot_img

NA LICU MJESTA Gracija u Donjoj Jablanici

Ekipa Gracije spustila se u Donju Jablanicu, kao dio volonterskog tima, te se stavila na raspolaganje civilnoj zaštiti i stanovnicima ovog naselja koje je doživjelo nezapamćenu tragediju

Katastrofa! Puno, puno je gore od onoga što se vidi na slikama i na snimcima koje smo gledali, kao da je cijelo naselje nestalo pod lavinom kamenja, zemlje, mulja, čega sve ne…

Negdje su nanosi po četiri ili pet metara, a sad se blato stvrdnulo pa je još teže raščišćavati.

poplave donja jablanica

Sišli smo s ostalim volonterima i pripadnicima civilne zaštite ispod nadvožnjaka u Donjoj Jablanici, ono što vidimo je strašno. Ostaci do jučer uobičajenih i svakodnevnih rituala života pretvoreni su u krhotine, u prah, u ništa.

poplave donja jablanica

Iako je jedno vrijeme izgledalo da će biti sunčano, kiša počinje padati… Nije nam bilo dopušteno da raščišćavamo, jer je to sad u prvo vrijeme posao teških mašina i mehanizacije, težak manuelni rad tek slijedi. Raspoređuju nas po dijelovima uništenog naselja, pomažemo mještanima, prebacujemo stvari, pokušavamo biti od pomoći koliko možemo… A djelujemo bespomoćno naspram onoga čemu svjedočimo.

poplave donja jablanica

Niko od nas ne može da se otme utisku da smo u noćnoj mori, u nekom drugom svijetu, paralelnoj stvarnosti… Pričamo s ljudima koji iz krhotina svojih domova, svojih do jučer normalnih mirnih života pokušavaju spasiti bilo šta… Kažu nam kako se sve odigralo strahovitom brzinom i uz puno buke.

Prije negoli smo mi stigli iz ruševina su izvukli tijelo njihovog komšije. I druga dvojica susjeda, otac i sin su poginuli…

Najstariju stanarku jednog doma, koja je spavala u prizemlju kuće, ormar je pukim slučajem spasio od bujice koja je nadirala… Prizemlje i prvi sprat te kuće su sad pod zemljom.

Svi su tu, Oružane snage, GSS, pripadnici civilne zaštite, britanski specijalci, GSS iz Hrvatske, Srbije, Češke.., članovi civilne zaštite RS… Pokušavaju učiniti sve kako bi Donja Jablanica što prije dobila barem privremene oblike nekadašnjeg života. Kojeg je sada teško zamisliti.

poplave donja jablanica

Niko nije spavao, pričamo s ljudima, budno nadgledaju magistralu, njezini dijelovi su uništeni, voda i dalje djeluje opasno… U Sarajevo se vraćamo u noćnim satima, proganjaju nas slike koje smo vidjeli, riječi ljudi iz Donje Jablanice, koji su još u potpunom šoku zbog tragedije koja ih je zadesila.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport