Nedavno objavljeno

Ekstrakt kore jabuke u kombinaciji s još jednim sastojkom doprinosi zdravlju mišića

Mišićna snaga i izdržljivost bitni su za održavanje kvalitete života

Izgleda da kombinacija ekstrakta kore jabuke i imele može poboljšati zdravlje mišića i povećati njihovu izdržljivost, ukazuje nova studija. Smatra se da ovo otkriće može podstaći razvoj isplativih i prirodnih dodataka za rast mišića, s primjenama u sportu za rješavanje problema sa starenjem i razvojem mišića kod djece.

Snaga mišića i izdržljivost važne su komponente fizičke spremnosti i bitne za održavanje kvalitete života. Međutim, masa skeletnih mišića smanjuje se za 3-8% po deceniji nakon što osoba navrši 30 godina, a to se pogoršanje ubrzava nakon 60. godine. Fizička aktivnost pomaže u održavanju mišićne mase, no nivoi aktivnosti su se smanjili s modernom tehnologijom i automatizacijom.

Osim fizičke aktivnosti, prirodni biljni proizvodi kao što su kurkumin (koji se nalazi u kurkumi), katehin (koji se nalazi u čaju) i resveratrol (koji se nalazi u crvenom grožđu) također mogu poboljšati zdravlje mišića. Ekstrakti imele, koji su bogati bioaktivnim spojevima, dokazano povećavaju snagu i izdržljivost mišića, čak nadmašujući resveratrol. Kora jabuke, bogata je hranjivim tvarima i sadrži korisne polifenole.

Što se tiče rezultata nove studije, smatra se da su fenolne kiseline u imeli i flavonoidi u kori jabuke pridonijeli posmatranim efektima. Za spojeve poput kvercetina (u kori jabuke) i klorogenske kiseline (u imeli) uočeno je da povećavaju snagu mišića i smanjuju upalu.

Izvor: Cybermed.hr

 

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport