POTREBNO:
8 pilećih bataka s kostima i kožom ili 1 malo domaće pile, isječeno na 8 dijelova,
1 kašika suncokretovog ulja,
1-4 crvene, blago do srednje ljute crvene paprike,
4 česna bijelog luka,
komadić đumbira veličine palca, oguljen i izriban (po želji),
8 šljiva, prepolovljene i bez košpica,
3 kašike sojinog sosa,
malo korijandera – samo listovi,
morska so i svježe mljeveni crni biber
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 200° C. Stavite batake u tepsiju, nakapajte ulje i dobro začinite. Pecite 30 minuta, okrenite jednom ili dvaput. U međuvremenu, izvadite sjemenke iz paprika i prepolovite ih, potom svaku izrežite na trake od 1 cm. Poslije 30 minuta izvadite piletinu iz rerne i dodajte isječene paprike, bijeli luk i đumbir u tepsiju. Ponovo okrenite piletinu da osigurate da se arome podjednako rasporede. Pecite još 10 minuta. Uglavite polovice šljiva oko pilećih komada te pošpricajte soju po vrhu. Ako vam se čini da nema mnogo tečnosti u tepsiji, dodajte nekoliko kašika vode. Ostavite u rerni na 10-15 minuta dok šljive ne omekšaju i ne puste sok. Zalijte piletinu i šljive sokom iz tepsije, potom ostavite tako 10 minuta. Garnirajte korijanderom. Servirajte s rezancima ili rižom.