Nedavno objavljeno

Amila Terzimehić predsjednica žirija za kratki film 16.Telemach OFF-a

Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo predstavio je danas članove žirija za selekciju OFF Generation Shorts - takmičarski kratki film.

U ovogodišnji žiri Telemach OFF je poželio dobrodošlicu Amili Terzimehić, ujedno i predsjednici žirija, reditelju, producentu te direktoru Figari Film Festivala Matteu Pianezzi te reditelji i Niccolu Gentil koji obnaša i funkciju selektora programa festival Alice Nella Citta u Italiji. OFF Generation Shorts ove godine predstavlja 10 filmova iz 8 zemalja.

Amila Terzmehić je rođena 1988. u Sarajevu, uspješna je i poznata bosanskohercegovačka glumica sa iskustvom i u internacionalnim filmskim i serijskim projektima. Akademiju scenskih umjetnosti završila je u Sarajevu 2011., gdje je izabrana za najbolju studenticu generacije. Magistrirala je 2021. na odsjeku za Glumu, te od 2016. na ASU predaje dva predmeta: Ples i Kondicionu pripremu glumca. Poznata je po ulogama u filmovima “November Man”, “Tutto Il Mio Folle Amore” i “Summer Dew” , kao i u tv serijama „Klan”, “Mama i tata se igraju rata”.

Naravno da smo karijeru ove talentovane glumice pratili i kroz Gracijine sadržaje, ovo je samo jedan od tekstova o njoj: AMILA TERZIMEHIĆ: Bosanska Wonder Woman – Gracija, kad se našla u ulozi domaćice ceremonije otvaranja 23. SFF-a.

Matteo Pianezzi je italijanski reditelj i producent koji je 2014. godine osnovao produkciju DIERO sa svojim partnerom Corsom Codecasa i od tada su producirali preko petnaest kratkih filmova nagrađenih u Italiji i Evropi. Već u 2020. godine osvojili su David di Donatello za najbolji italijanski kratki film sa filmom “Inverno-Timova zima” autora Giulio Mastromauro, a 2023. godine osvajaju Biennale College sa igranim filmom “Godina jajeta” redatelja Claudija Casalea, koji je poslije predstavljen na Venecijanskom filmskom festivalu iste godine.

Bavi se scenarijem i režijom za lične i piše naručene projekte. Od 2011. godine vodi Figari International Short Film Fest i Olbia Film Network te je selektor raznih međunarodnih filmskih festivala.  Član je Europske Filmske Akademije.

Festival u julu

Niccolò Gentili je rođen u Firenci. Počeo je da studira glumu sa 16 godina, a na filmu je debitovao 2011. godine, a zatim je nastavio da se pojavljuje u italijanskim filmovima i TV serijama. Od 2014.. je studirao režiju na Filmskoj akademiji u Njujorku i radio kao asistent režije. Master diplomu je stekao na Fondazione Fare Cinema. Njegov debitantski film je bio “Volevamo Fare U’ Cinema”. Već 2017. piše i korežira svoj drugi kratki film “Paradiso” i svoj treći kratki film “Non è una bufala”. Dobitnik je mnogih nagrada a izabran je za nagradu “Nastri d’argento”, koja je jedna od najprestižnijih nagrada za filmove u Italiji.

Od 2018. godine radi kao selektor filmova za Alice Nella Città festival.

Ovogodišnji, 16.Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo se održava od 19. do 26.jula. Kompletan program i aktivnosti postepeno se predstavljaju tokom mjeseca juna, dok će imena specijalnih gostiju biti otkrivena na press konferenciji u mjesecu julu.

 

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img