Nedavno objavljeno

Pečeni patlidžani sa tahinom, pinjolima i lećom

Patlidžanom, možda malo podcijenjenim kao ključnim sastojkom "glavnih" jela možete iznenaditi i oduševiti svoje drage ljude

POTREBNO: 2 kašike maslinovog ulja, 2 manje mrkve, oguljene i izrezane na kolutiće, 2 manje stabljike celera, isjeckane na komade, 1 srednji luk isjeckan, 5 srednjih česana bijelog luka, 340 gr leće, 2 lovorova lista, 4 šolje povrtnog temeljca, so, jabukovo sirće, biber; za patlidžane: 2 velika patlidžana, 4 kašike maslinovog ulja, so,biber 4 grančice ruzmarina; za serviranje: 2 kašike maslinovog ulja, ¼ šolje pinjola, tahin pasta sa bijelim lukom i limunom, 2 kašike peršunovog lista, 1 kašika ruzmarina

PRIPREMA: Za leću: Ugrijte rernu na 230°C. U posudi za sos ugrijte 2 kašike ulja, dodajte mrkvu, celer, luk i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte bijeli luk i dinstajte još pola minute. U to dodajte leću, lovor, temeljac i malo soli. Kuhajte oko 30 minuta. Dodajte zatim sirće, pa kuhajte dok tečnost ne uvri, ali ne skroz. Posolite i pobiberite, pa poklopite do serviranja. Dok se leća kuha svaki patlidžan izrežite na pola, nožem na površini unutrašnjeg dijela napravite mrežu, pomastite uljem, pospite solju i biberom i završite ruzmarinom. Stavite patlidžane u rernu da se peku 25 do 35 minuta. Kada ih izvadite sklonite ruzmarin. Ugrijte 2 kašike ulja i pinjole pržite na blagoj vatri oko 4 minute. U šerpu sa lećom dodajte pola količine peršuna i ruzmarin pa promiješajte. Rasporedite leću u tanjir za služenje. Poredajte polovine patlidžana odozgo, pospite tahin pastom u koji ste dodali po želji bijelog luka i soka od limuna i pospite pinjolima. Garnirajte preostalim peršunom i ruzmarinom i poprskajte maslinovim uljem, pa servirajte.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport