Nedavno objavljeno

Može li kolagenski napitak zaista ukloniti bore?

Da li su ti čudesni napici protiv starenja toliko djelotvorni koliko ih kompanije reklamiraju ili su jednostavno marketinški trik?

Kolagenski napici jedan su od kontroverznijih anti-ageing preparata korištenih u kozmetičkoj i wellness industriji. U potrazi za novim i djelotvornim načinima za održavanje mladolikog izgleda, ideja o unosu jednog napitka dnevno zvuči primamljivo, no koliko su zaista djelotvorni za poboljšanje kože?

Sve od Instagrama do Pinteresta preplavljeno je kolagenskim napicima koji svakim gutljajem obećavaju zdravu kožu bez bora, koja sjaji. No da li su ti čudesni napici toliko djelotvorni koliko ih kompanije reklamiraju ili su jednostavno marketinški trik koji će biti zaboravljen istom brzinom kojom je postao hit? Pa čak i ako djeluju, koliko ih tačno trebate popiti kako biste vidjeli razliku na vašoj koži?

Šta su kolagenski napici i kako djeluju?

Brojni kolagenski napici koji se mogu naći na tržištu koriste hidrolizirani oblik kolagena ili kolagenske peptide za koje se tvrdi da pri svakodnevnom unosu poboljšavaju vaš ten iznutra. Prema istraživanju, kolagen je odgovoran za strukturu i elastičnost kože, no nakon 25. godine života počinjemo gubiti otprilike 1,5% kolagena godišnje.

Dnevna doza kolagena za uklanjanje bora i skupljanja kože zvuči predobro da bi bilo istina, no postoji li dokaz koji ide u prilog tvrdnji? Kolagenski peptidi iz napitaka navodno ulaze u manje molekule, a potom su apsorbirani u našem želucu, te je dokazano da ulaze u krvotok sat vremena nakon unosa u organizam. Istraživanje u kom su korišteni radioaktivni markeri pokazalo je da apsorbirani peptidi mogu dospjeti u kožu, te se mogu zadržati u tkivu i do dvije sedmice.

Sve veći broj laboratorijskih istraživanja pokazuje potencijal kolagenskih peptida u napicima ili dodacima prehrani da poboljšaju hidrataciju kože i smanje bore jačajući naše vlastite kolagenske mreže. Doza preporučena kliničkim studijama varira od 2,5 g do 10 g dnevno, a rezultati su vidljivi nakon četiri do osam ili više sedmica. No još uvijek nije potvrđeno da li ovi proizvodi zaista djeluju na ljudima, tako da se preporučena doza i period konzumacije tek trebaju utvrditi. Zapravo, dokazi njihove djelotvornosti na ljudskoj koži mimo laboratorijskih uslova još uvijek su oskudni, smatraju dermatolozi.

Retinoidi i C vitamin

Ukratko, nedostaje naučnih istraživanja koja bi pokazala efekte kolagenskih napitaka na kožu. Stoga, ukoliko niste ljubitelj kolagenskih napitaka, postoji niz provjerenih i testiranih sastojaka koji dokazano podižu nivo kolagena u koži kad se nanesu lokalno.

Eksperti tvrde da vaš prvi izbor trebaju biti retinoidi koji se, zbog sposobnosti poticanja promjene ćelije brzinom svjetlosti, često navode kao zlatni standard njege kože. Retinoidi su grupa jedinjenja izvučenih iz vitamina A. To su jedine lokalno primjenjive tvari koje u naučnim studijama kontinuirano dokazuju anti-ageing efekte. Retinoidi mogu smanjiti pojavu bora, usporiti razlaganje kolagena i izblijediti pigmentaciju ili staračke fleke. Oni poboljšavaju obnovu ćelija kože i potiču stvaranje kolagena.

Pored retinoida, u stvaranju kolagena učestvuje i vitamin C, moćan antioksidans i protuupalno sredstvo za posvjetljivanje kože potrebno i za sintezu kolagena koji koži daje strukturu. Za njegu kože, vitamin C bi se trebao koristiti u koncentraciji do 20%. Veća koncentracija može izazvati više iritacije.

 

Latest Posts

Raport

spot_img