spot_img

Nedavno objavljeno

ALEN MURATOVIĆ I MARIO DRMAĆ: Ne daj se, generacijo!

Predstava “Ne daj se, generacijo”, koja se nalazi na repertoaru Pozorišta mladih Sarajevo, jedinstven je teatarski doživljaj na koji trebate otići prvom prilikom. I povesti sve koje volite da zajedno proživite ovo posebno iskustvo

Napisala Mersiha Drinjaković
Sniila Imrana Kapetanović

Nastala kao autorski projekat glumaca Alena Muratovića i Marija Drmaća, predstava Ne daj se, generacijo, premijerno izvedena 8. marta, ujedinila je udruženje Moje pozorište sa sarajevskim Pozorištem mladih, a dvojica autora su u naslovnim ulogama ovog scenskog djela.
Ne daj se, generacijo govori o dvije vremešne prijateljice koje dijele sve važne i manje važne životne trenutke. One su Beba i Ruža, udovice, sa djecom koja su daleko od njih. Same sebi, prema afinitetima i karakterima, ispunjavaju dane. Predstava nas nosi svojom komičnošću, ali i trenucima u kojima shvatamo razmjere samoće dviju žena.
Prepoznajemo pokrete, riječi, rečenice svojih majki, u njima prepoznajemo i sebe, kroz viđene, naučene i usvojene navike svojih roditeljki. Dragocjena je ovo predstava po mnogo čemu: po osjećanjima koje budi u vama dok je gledate, po tome što stvara novu perspektivu na ljude treće dobi, na poimanje da ih ne trebamo stavljati u očekivane obrasce ponašanja. Da jednostavno život može biti u svakoj dobi zanimljiv i uzbudljiv.
Junakinje Beba i Ruža, svaka na svoj način, oslobađaju se ustaljenih normi, ulaze u avanture do jučer nezamislive, uživaju u sebi, u svom prijateljstvu na nove načine. I ima tu i tuge i radosti, kao i u svakom životu uostalom.

Pravo na vlastiti izbor

Mario Drmać i Alen Muratović, kojima ovo nije prvi put da igraju ženske likove, do najsitnijih detalja razradili su svoje uloge, i mi im vjerujemo, i Bebi i Ruži. Svakoj žustroj reakciji prve, svakom snebivljivom, a oslobađajućem koraku druge.  Predstava je za sve generacije, i na jedan posebno topao način nas podsjeća da naši bližnji imaju pravo na vlastite izbore, nekonvencionalne puteve otkrivanja novih radosti, na život koji se ne svodi na ulogu roditeljstva koja nikad ne prestaje, ali nije i jedina koja ih određuje.
Uz autore i glumce Drmaća i Muratovića, tim predstave čine: Adisa Vatreš Selimović, scenografija i kostimografija; Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdanović, muzika; Nirvana Žiško, dizajn plakata; Imrana Kapetanović, fotografija; Maja Talović, šminka i maska, te Jasmina Hadžić-Ajanović, perike.

Gracija 442, proljeće 2024.Alen Murat

Latest Posts

Raport

spot_img