Nedavno objavljeno

spot_img

Libanonska supa od leće

Iako su mnogi navikli na tradicionalne dolme, pite i baklavu, krenuli smo u potragu za nešto drugačijim iftarskim i bajramskim jelima te stigli do Maroka, Libanona, Sirije...

POTREBNO:
2 kašike maslinovog ulja,
1 luk (sitno isjeckan),
1-2 mrkve (narezane na kockice),
1 krompir (sitno narezan na kockice),
1 šolja crvene leće,
6 šolja vode,
2 pileće ili povrtne kocke,
1 kašika sušene metvice,
1 kašičica kumina,
1/4 kašičice paprike,
1/2 kašičice kurkume,
1/2 kašičice soli,
plus bilo koji dodatak po ukusu,
1/2 kašičice crnog bibera,
1 puna kašika brašna,
1 1/2 kašika putera
PRIPREMA: Zagrijte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte na kockice narezan luk, mrkvu i krompir. Dinstajte oko pet minuta dok luk ne omekša uz povremeno miješanje. Leću dobro isperite, dodajte u šerpu i dinstajte tri minute uz stalno miješanje da se ne zalijepi za dno. Dodajte šest šolja vode, kocke za supu, metvicu i sve začine plus so i biber. Pustite da supa proključa, povremeno miješajući, zatim smanjite vatru na srednje jaku i pustite da se kuha nepoklopljena 25-30 minuta, ili dok se leća i povrće ne skuhaju.
U zasebnoj tavi rastopite puter na laganoj vatri, zatim dodajte brašno i neprestano miješajte dok se ne pojave mjehurići i dok se smjesa malo ne zgusne. Ubacite u supu i kad se skroz skuha izmiksajte je do željene gustoće. Poslužite s kriškom limuna i zelenim maslinama sa strane.

Latest Posts

spot_img

Raport