Nedavno objavljeno

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Putem platforme kina Meeting Point: na ondemand.kinomeetingpoint.ba, u cijeloj BiH besplatno biti dostupan film „Obračunavanja“ Roberte Grossman

Širom svijeta sutra će se obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata 1945. sovjetska Crvena armija oslobodila Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi. Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1. novembra 2005. godine ustanovljeno je da se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, kako bi se od zaborava sačuvali milioni ubijenih Jevreja.

Tim povodom bit će održan poseban filmski program: online će putem platforme kina Meeting Point: na ondemand.kinomeetingpoint.ba, u cijeloj BiH besplatno biti dostupan film „Obračunavanja“ Roberte Grossman.

Film će biti dostupan besplatno online 24 sata: od subote, 27. januara od 10 sati do nedjelje, 28. januara do 10 sati na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

U ovom dokumentarnom filmu nagrađivana rediteljica Roberta Grossman propituje može li odšteta biti korak ka iscjeljenju? Mogu li se počinitelji suočiti sa svojim zločinima? Može li ikakva odšteta preživjelima pružiti pravdu? Pod prijetnjom nasilja, šest godina nakon Holokausta, skupina njemačkih i židovskih vođa tražila je odštetu kao korak prema ozdravljenju.

Film „Obračunavanja“ istražuje ovu neispričanu istinitu priču smještenu u poslijeratno vrijeme Holokausta.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta održava se u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta je kino Meeting Point – online platforma ondemand.kinomeetingpoint.ba, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference).

 

 

 

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img