Nedavno objavljeno

Prije stotinu godina otvorene prve Zimske olimpijske igre

Na današnji dan, prije tačno 100 godina, otvorene su prve Zimske olimpijske igre u francuskom Chamonixu. Pogledajte kako su izgledala takmičenja i saznajte detalje o prvoj zimskoj Olimpijadi u historiji sporta

Chamonix, grad u Francuskoj od 25. januara do 5. februara davne 1924. bio je centar sportskog svijeta. Tamo su po prvi put u historiji održane Zimske olimpijske igre kako bi se mogli nadmetati i sportisti u zimskim sportovima.

U početku nazvana Sedmicom zimskih sportova, uključivala je 12-dnevni program koji je, na kraju, postao prve Zimske olimpijske igre. Sadržavle su šest sportova, 16 takmičarskih događaja i 16 zemalja. Organizirao ga je Francuski nacionalni olimpijski komitet, u partnerstvu s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOK), i to nakon rasprava o podizanju zimskih sportova na isti nivo pažnje kao i ljetnih. U maju 1925. MOK je službeno nazvao događaje u Chamonixu “prvim Zimskim olimpijskim igrama”. Prve moderne Ljetne olimpijske igre održane su u Ateni, Grčka, u aprilu 1896., a do 1920-ih ljetne igre već su uključivale buduće zimske događaje poput umjetničkog klizanja i hokeja na ledu.

Od 258 učesnika prvih Zimskih olimpijskih igara, samo je nekoliko izašlo s olimpijskim medaljama i historijskim trenucima. Norveška je bila prva sa 134,5 bodova, Finska je druga sa 76,5, Velika Britanija treća s 30, a Sjedinjene Države četvrte s 29 osvojenih bodova.

U nastavku nekoliko zanimljivih informacija o hronologiji Zimskih olimpijskih igara.

Samo 11 takmičarki nastupilo je na Olimpijadi u Chamonixu.

  • Najuspješnija sportistkinja u historiji ZOI je Marit Bjørgen iz Norveške.
  • alpsko skijanje – prvi put se pojavilo na ZOI-u 1936. Takmičari su dobili priliku da se nadmeću u sljedećih 5 disciplina: spust, slalom, veleslalom, super veleslalom i kombinaciji.
  • biatlon – pojavio se 1960., sa 4 discipline: sprint (10 km (muški)/7.5 km (žene)), pojedinačno (20 km (muški)/15 km (žene)), kombinacija (12.5 km (muški)/10 km (žene)) i štafeta (4 x 7.5 km).
  • bob – spuštanje u bobu održava se od prve zimske Olimpijade 1924. godine
  • skijaško trčanje – od početka je na programu zimskih olimpijskih igara
  • curling – pojavio se u programu 1924., no nije prihvaćen. Opet je prikazan 1932., 1988. i 1992., te je službeno priključen olimpijskim sportovima 1998. godine. Od tada, održavaju se turniri za muškarce i žene u curlingu.

Pogledajte fotografije sa prvih ZOI u Chamonoxu:

 

Hojekaški timovi Kanade i SAD-a u Chamonixu 1924.
Takmičenje u brzom klizanju

Takmičarke u umjetničkom klizanju

 

- Advertisement -
Charles Jewtraw postao je prvi Amerikanac koji je osvojio zlatnu medalju na prvim ZOI. 1924,
Austrijanka Herma Planck-Szabo osvojila je prvu zlatnu medalju u klizanju

 

Mapa gradova u kojima su dosad održane Zimske olimpijske igre

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img