Nedavno objavljeno

Biciklom niz skijašku stazu brzinom od 107 kilometara

YouTube zvijezda i poznati austrijski brdski biciklist, Fabio Wibmer, uhvatio se u koštac s izazovnim padinama legendarne staze Streif u Kitzbühelu u Austriji, gdje je pokazao svoje vještine i odvažnost te pomjerio granice onoga što je moguće ostvariti na dva točka.

Poznati austrijski brdski biciklist Fabio Wibmer je rođen u Istočnom Tirolu, a svoj dugo sanjani san ispunio je spustom se niz kultni Streif na svom brdskom biciklu, a pri tome je dostigao brzinu od 107 km/h. Austrijanac je izvodio skokove s vertikalnim usponom od 14 metara te je skočio na maksimalnu udaljenost od 36 metara, čime je demonstrirao svoju impresivnu stručnost i nesalomiv duh.

Fabio Wibmer i njegov performans biciklom koji oduzima dah // Philip Platzer / Red Bull Content Pool //

Streif je jedna od napoznatijih i najzahtjevnijih staza za spust, a izuzetno je cijenjena zbog svojih izazovnih dionica, koje su se pokazale kao težak zadatak čak i za iskusnog biciklistu kao što je Wibmer.

 

On je odrastao u mjestu samo sat vremena udaljenom od Kitzbühela te se prisjetio kako je gledao velike skijaške zvijezde dok jure niz Streif. “Svake zime sam gledao utrke s porodicom. Jedan od najupečatljivijih trenutaka za mene je bio takozvani ‘Wall Ride’ Bodea Millera na sigurnosnoj ogradi iz 2008. godine. To je imalo ogroman uticaj na mene i želio sam osjetiti ono što i on, ali na biciklu”, izjavio je Wibmer.

Vođen željom da oda počast najboljim svjetskim skijašima koji su se neustrašivo spuštali izazovnim padinama, Wibmer je namjeravao upisati svoje ime u historiju ove staze. “Utrka na Streifu je oduvijek imala veliki značaj za mene. Ideja o realizaciji ovog projekta mi je dugo bila u podsvijesti”, rekao je on.

Veliki okret unazad s vrha startne kapije // Hannes Berger / Red Bull Content Pool //

Pripreme za ovaj izuzetni podvig trajale su mjesecima. Wibmer i njegov posvećeni tim su neumorno radili gotovo dvije godine kako bi savladali sve izazove ledenog terena. Prilagođavanje bicikla za efikasno spuštanje stazom prekrivenom snijegom i ledom bilo je glavni prioritet. Svaki detalj je pomno razmotren, od podešavanja ovjesa do izrade 576 specijalnih šiljaka za oba točka, kako bi prijanjanje na ledu i snijegu bilo optimalno.

Fabio Wibmer ppred početak vožnje stazom Streif u Kitzbuehelu, Austrija// Philip Platzer / Red Bull Content Pool //

“Iskakanje iz startne kućice na padinu bilo je zastrašujuće jer nisam bio siguran kako će bicikl reagovati. Mnogo je izazova, od vrha do dna. Morao sam biti potpuno fokusiran u svakoj tački”, kazao je Austrijanac.

“Nakon spusta, svakog skoka, osvajanja Streifa i snimanja zaista cool videa, osjećaj je nevjerovatan” // Philip Platzer / Red Bull Content Pool //

Wibmerov trijumf na jednoj od najstrašnijih staza za spust na svijetu snimljen je za njegov YouTube kanal. Na snimku se vidi kako izvodi veliki okret unazad s vrha startne kapije, spušta se pravo na zaleđenu i snježnu stazu te potom nastavlja dalje u impresivnu avanturu. “Nakon spusta, svakog skoka, osvajanja Streifa i snimanja zaista cool videa, osjećaj je nevjerovatan”, poručio je za kraj oduševljeni Wibmer.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img