spot_img

Nedavno objavljeno

Ko se boji ženskog tijela?

Zašto je reklama Calvina Kleina s pjevačicom FKA Twigs zabranjena dok je ona s glumcem Jeremyjem Allenom Whiteom doslovno svuda?

Britanska kantautorica FKA Twigs
Fotografije Jeremyja Allena Whitea u boksericama postale su viralne

Jeremy Allen White protiv FKA Twigs. Oboje u središtu pažnje kao lica i tijela brenda Calvin Klein. Ali iz različitih razloga. Prvi je postao viralan zbog svojih fotografija u boksericama na krovovima New Yorka, oduševivši milione obožavatelja i generišući 12,7 miliona dolara u toj medijskoj eksponiranosti za Calvin Klein u roku od 48 sati. Drugoj su, pak, njeni plakati zabranjeni u Velikoj Britaniji zbog toga što je prikazuju kao “stereotipni seksualni objekt”. Ipak, fotografije su slične, prikazuju glumca i pjevačicu polunage, s pokojim komadom odjeće na sebi. Ono što se mijenja je percepcija, prosuđivanje i cenzura muških i ženskih tijela od strane drugih.

Kampanja skandala

Kendall Jenner u prošlogodišnjoj reklami Calvina Kleina

Prošlog marta Calvin Klein lansirao je kampanju za proljeće i ljeto 2023. u kojoj su manekenka Kendall Jenner, pjevačice FKA Twigs i JENNIE te glumci Michael B. Jordan i Aaron Taylor-Johnson osobno i intimno interpretirali koncept “Calvins or nothing” noseći ili donje rublje ili komad odjeće, uglavnom farmerice. Sada, otprilike godinu dana kasnije, Velika Britanija ima šta da kaže o novim crno-bijelim fotografijama koje je snimio kreativni dvojac Mert Alas i Marcus Piggott, ali samo o onima koje uključuju FKA Twigs. Konkretno, skandal je izazvala slika britanske pjevačice s golom lijevom stranom tijela, a desnom prekrivenom košuljom. Sve je počelo pritužbama nekih građana koji su tvrdili da su slike “pretjerano seksualizirane” i da objektiviziraju žene. Advertising Standards Authority (ASA), tijelo koje reguliše oglašavanje u Velikoj Britaniji, tada je podržalo pritužbe i odlučilo zabraniti oglašavanje.

ASA je smatrala da bi reklama mogla izazvati ozbiljnu neprijatnost objektivizacijom žena. U saopćenju se navodi da takva fotografija “privlači pažnju gledatelja na tijelo modela, a ne na odjeću koja se reklamira”. Također su  zaključili kako su fizičke karakteristike pjevačice predstavljene kao “stereotipni seksualni objekt”. “Stoga smatramo da je oglas neodgovoran i da će vjerovatno izazvati ozbiljne uvrede.” Zbog toga je reklama povučena. U središtu pažnje bile su i snimke Kendall Jenner, koja, uprkos tome što je snimljena samo u farmericama, u toplesu, prekrivajući grudi prekriženim rukama, nije bila podvrgnuta cenzuri jer je, prema ASA-i, bila u skladu s očekivanom dozom golotinje za reklamiranje donjeg rublja. Međutim, kada je u pitanju FKA Twigs, bili su  oštri, ističući da su “njena golotinja i izraz lica, uključujući direktan pogled i otvorena usta, slici dali opću seksualnu otvorenost”.

Odgovor FKA Twigs

“Vidim lijepu i snažnu obojenu ženu čije je nevjerovatno tijelo izdržalo više boli nego što možete zamisliti”, napisala je FKA Twigs na Instagramu

Nakon odluke ASA-e, FKA Twigs objavila je svoj odgovor na Instagramu. “Umjesto toga, vidim lijepu i snažnu obojenu ženu čije je nevjerovatno tijelo izdržalo više boli nego što možete zamisliti”, napisala je. Nakon što je precizirala da na toj slici ne vidi “nikakav stereotipni seksualni objekt”, pjevačica je fokus usmjerila na pravi problem, “dvostruke standarde”, odnosno dvostruki standard koji različito prosuđuje muško i žensko tijelo. Tim više ako tijelo o kojem je riječ nije bijelo i nije u skladu s općeprihvaćenim stereotipom ljepote u društvu. Prije nego što je zahvalila CK-u te Mertu i Marcusu, “koji su mi dali prostora da se izrazim tačno onako kako sam htjela”, ponosno je i odlučno ponovila: “Neću mijenjati svoj narativ”, ali i da je ponosna na svoju tjelesnost te da vjeruje da je umjetnost koju stvara „u rangu sa ženama poput Josephine Baker, Earthe Kitt i Grace Jones koje su svojom seksualnošću srušile barijere na polju emancipacije”.

Muško tijelo bez osude

Pretjerana reakcija ASA-e podsjeća na roman (i film) Grimizno slovo, na svijet u kojem je zbog preljubništva žigosana samo žena, iz kojeg kao da nismo uopće evoluirali. Žensko tijelo gledamo, prosuđujemo, komentiramo, analiziramo i cenzuriramo drugačije od muškog. A to je upadljivo, pa čak i uznemirujuće kada uzmemo u obzir da ovih dana svi (ili gotovo svi) obožavaju kampanju SS2024 s Jeremyjem Allenom Whiteom, u kojoj je on uglavnom bez majice i nosi samo bokserice brenda. Teško je među glumčevim viralnim slikama i videima pronaći ijedan negativan komentar ili osudu koja govori o komercijalizaciji ili obezvređuje njega kao osobu. Još manje je ikome palo na pamet pokrenuti cenzuru protiv njega. Koliko god se kože vidi na slikama Allena Whitea i FKA Twigs, prizor žene koja slavi svoje tijelo prema vlastitim zamislima uvijek je uznemirujući.

Kada će nas prestati plašiti žena koja se pokazuje kako hoće, ponaša se kako hoće i govori ono što misli? I kada ćemo prestati govoriti o tijelima drugih ljudi, bilo ženskih ili muških?

Latest Posts

Raport

spot_img