spot_img

Nedavno objavljeno

Mini lazanje

POTREBNO:
400 g faširanog mesa (za opciju s povrćem možete koristiti leću),
1 glavica luka sitno nasjeckana,
2 režnja bijelog luka (pasirana),
1 sitno nasjeckana mrkva,
200 g puter tikve narezane na kockice,
4 sitno nasjeckane gljive,
svježe začinsko bilje (ružmarin, origano i majčina dušica),
2 šolje (480 ml) passate,
1 šolja (240 ml) goveđeg temeljca,
malo balzamičnog octa,
1 kašičica čilija u prahu,
½ kašičice cimeta,
45 g mocarele,
30 g parmezana,
12 listova za lazanje,
so i biber;
za umak od sira:
1 kašika kukuruznog škroba,
1 šolja mlijeka,
30 g parmezana,
so i biber
PRIPREMA: Premažite tavu na srednje jakoj vatri s malo ulja i dodajte luk, bijeli luk i mrkvu te pržite oko 5 minuta. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni. Dodajte gljive, tikvu, passatu, temeljac, čili u prahu, cimet, balzamični ocat i potom svježe začinsko bilje. Poklopite i kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri. Kada je meso skoro gotovo, napravite umak od sira: kukuruzni škrob pomiješajte s malo mlijeka i dodajte u ostatak mlijeka koje ste zagrijali u šerpi na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne zakipi i ne zgusne se. Maknite s vatre i umiješajte 30 g parmezana.
Zagrijte renu na 180 ̊C. U međuvremenu zakuhajte vodu u velikom loncu i dodajte listove lazanja i kuhajte dok ne omekšaju. Za to vrijeme, u zdjeli pomiješajte mocarelu i preostali parmezan.
Premažite pleh za mafine s malo ulja. Listove za lazanje prepolovite tako da imate 24 kvadrata. Stavite jednu polovicu na drugu tako da dobijete oblik zvijezde. Pažljivo ih poslažite u kalupe pa kašikom dodajte malo mesne smjese. Prelijte s malo umaka od sira i pospite naribanim sirom. Pecite dok listovi lazanja ne postanu hrskavi i dok se sir na vrhu ne otopi (oko 15-20 minuta). Poslužite uz salatu ili povrće po izboru i uživajte!

Latest Posts

Raport

spot_img