Nedavno objavljeno

Tri nova razloga za posjetu Njemačkoj

Kao turističko odredište, Njemačka obiluje raznovrsnim atrakcijama, prirodnim ljepotama i brojnim lokalitetima koji su pod zaštitom UNESCO-a. Oduševljeni smo onim što smo vidjeli u Regensburgu, Bremenu i Essenu

Napisala Belma Pećanin


Regensburg

Magična kombinacija kamena i vode

Grad sa 2.000 godina starom istorijom ujedno je i grad sa najvećom koncentracijom barova u Njemačkoj / Copyrights: DZT/Francesco Carovillano

Mnogi kažu da je najljepši srednjovjekovni grad Njemačke, a u to sam se i sama uvjerila i osjetila posebno lijepu emociju vidjevši neobični, čarobni stari grad sa skladnom arhitekturom, koji izgleda više kao proizvod mašte nekog umjetnika nego kao stvarnost.
Ako vam je poznat podatak da je Regensburg grad sa 2.000 godina starom istorijom i statusom svjetske baštine, onda sigurno ne očekujete da je to i grad sa najvećom koncentracijom barova u Njemačkoj, te da se njegovi stanovnici znaju na razne načine zabavljati.
Regensburg ima 1.500 objekata koji su zaštićeni kao spomenici, od kojih 984 čine kompleks “Stari grad sa Stadtamhofom”, koji je pod zaštitom UNESCO-a od 2006. godine. Kameni most, katedrala i trg Krauterermarkt sa sabornom crkvom svetog Ivana, Muzejom riznice katedrale, patricijskom gradskom kućom i istorijskom apotekom Adler spadaju među najznačajnije arhitektonske spomenike Regensburga, ali predstavljaju samo neke od ogromnog broja izuzetnih znamenitosti.
Kulturna scena Regensburga jednako je raznovrsna kao i blago njegovog Starog grada. Domspatzen je, na primjer, jedan od najstarijih muških horova na svijetu, a u uskim uličicama Starog grada brojni restorani, barovi i pabovi su odlično mjesto za provesti veče. Regensburg je također jedan od rijetkih gradova koji nude moderno iskustvo kupovine među svojom arhitektonskom baštinom, pa u mnogobrojnim prodavnicima možete naći raznovrsnu robu koja će zadovoljiti svačiji ukus.

Essen

Grad koji ima sve

Rudarski kompleks Zollverein najpoznatija je znamenitost Essena / Izvor: GNTB/Francesco Carovillano

Essen je jedan od 53 grada Rurske oblasti koje veže zajednički uspjeh prelaska iz industrije u kulturu i transformisanja ove oblasti u jedan od najgušćih kulturnih pejzaža sa 1.000 industrijskih spomenika, 200 muzeja, 250 festivala, 120 pozorišta i tri muzička pozorišta.
Opisuju ga i kao “Grad koji ima sve”, a to znači prelijepu prirodu, muzeje, pozorišta, galerije te bogato industrijsko nasljeđe koje je UNESCO uvrstio na svoju listu svjetske baštine. Riječ je o industrijskom kompleksu Zollverein, čiji su se rudnik uglja i koksara nekad ubrajali među najveće te vrste u Evropi.
U Essenu se nalazi i Folkwang, jedan od najvažnijih muzeja umjetnosti u Njemačkoj gdje možete vidjeti djela Vincenta Van Gogha, Claudea Moneta, Pabla Picassa i drugih svjetskih umjetnika.
Dom porodice Krupp, impresivna vila Huegel koju je do danas posjetilo više od 13 miliona ljudi iz cijelog svijeta, ne predstavlja samo turističku atrakciju već je i simbol doba industrijalizacije u Njemačkoj.
Za obožavatelje prirode i one koji na svojim turističkim putovanjima vole odvojiti vrijeme za sport i rekreaciju preporučuje se obilazak jezera Baldeneysee, gdje možete vidjeti mnoge veslačke klubove i škole surfanja, oko jezera možete napraviti prelijepu pješačku ili biciklističku turu, a za prave avanturiste tu je i 27 kilometara dugačka planinarska staza.

Bremen

Dom svjetski poznatih gradskih svirača

Živahna metropola na sjeveru Njemačke u kojem se spajaju istorija, tradicija, nauka, priroda i kultura / Copyrights: DZT/ Francesco Carovillano

Istorija Bremena kao episkopskog grada i trgovačkog naselja datira još od 8. vijeka. Ovo je grad gdje se tradicija susreće s modernošću. Ni na jednom drugom mjestu istorija, kultura i stil života nisu tako isprepleteni kao ovdje. Istorijski trg Marktplatz i okolne ulice su srce koje kuca. Kamena Rolandova statua na trgu stoji okrenuta prema katedrali svetog Petra kao simbol nezavisnosti i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine uz veličanstvenu Gradsku vijećnicu. Na samo nekoliko koraka dalje, nalazi se jedna od najprepoznatljivih i najposjećenijih bremenskih atrakcija, statua Bremenskih gradskih svirača, likova iz istoimene poznate bajke braće Grimm, a riječ je o magarcu, psu, mačku i pijetlu.
Posjetioci mogu prošetati ulicom Böttcherstrasse i uputiti se prema šetalištu Schlachte, gdje su nekada pristajali brodovi iz cijelog svijeta, a i danas tu možete naći klasična plovila, uključujući jedrenjak “Alexander von Humboldt”. Ako se nađete u Bremenu obavezno posjetite međunarodno poznatu umjetničku galeriju Kunsthalle ili ga pak istražujte biciklom, što vam omogućuje opuštajuće pauze u prostranom zelenilu i idiličnim parkovima. Ukoliko želite nešto zaista autohtono i baš typisch bremisch, najbolje je posjetiti Schnoorviertel, jedan od najslikovitijih istorijskih kvartova ne samo u Bremenu i Njemačkoj, već i šire.

Latest Posts

Raport

spot_img